Dragnea: Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, parafrazând un vechi proverb chinez, că Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice.

„Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaște înălțimea cerului. În opinia mea, Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice, care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre țările noastre. În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se țină seamă în mod serios și care trebuie respectată. În mod cert, dezvoltarea Chinei a influențat semnificativ dinamica economică mondială din ultimele două decenii. Așadar, China reprezintă un partener de nădejde pentru Europa, iar eu consider că Europa Centrală și de Est reprezintă poarta cooperării economice și comerciale dintre cele două continente cu cei doi piloni importanți ai săi: China, pe de o parte, și Uniunea Europeană, de cealaltă parte”, a susținut Dragnea la evenimentul „Dialogul partidelor politice China — țările Europei Centrale și de Est 2017”, organizat de PSD la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, în plan bilateral, România are o cooperare susținută cu Republica Populară Chineză, iar țara noastră este interesată în primul rând de consolidarea interacțiunilor economice și comerciale, precum și de menținerea tendinței de creștere a exporturilor românești spre această țară.

„Domeniile de interes major pentru cooperarea româno — chineză sunt aceleași care au fost deja enunțate în întâlnirile anterioare: energie, infrastructură, agricultură. Doar în sectorul energetic, spre exemplu, se desfășoară în prezent negocieri pentru proiecte a căror valoare însumată poate depăși 7 miliarde de dolari în următorii ani. Guvernul României și coaliția politică de guvernare susțin, de asemenea, înființarea parcurilor industriale care ar putea beneficia de forța de muncă bine calificată din România și de expertiza și de echipamentele de producție din China. România este în mod direct interesată de a atrage investiții chineze pentru a deveni parte a coridorului de transport intermodal care va lega Europa și China, prin valorificarea portului Constanța drept centru logistic și de transport la Marea Neagră, dar și a fluviului Dunărea, prin dezvoltarea transportului fluvial regional. Salutăm așadar contactele realizate între Uniunea Europeană și China prin intermediul noului mecanism al platformei pentru conectivitate și considerăm că există premise excelente pentru a realiza o angajare constructivă a ambelor părți în proiecte de interes comun”, a menționat Dragnea.