Țuțuianu: Aderarea Republicii Muntenegru la NATO transmite un semnal puternic că ușile Alianței rămân deschise

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, s-a întâlnit, vineri, cu omologul muntenegrean, Predrag Boskovic, aflat în vizită în România, evidențiind că aderarea recentă a acestui stat la NATO reprezintă o dovadă că ușile Alianței rămân deschise.

„Salut accederea țării dumneavoastră ca al 29-lea membru al Tratatului Atlanticului de Nord. Aderarea Republicii Muntenegru la NATO contribuie la pacea și securitatea regională și internațională și transmite și un puternic semnal, către celelalte state care doresc să adere, că ușile Alianței rămân deschise. Exprim convingerea că Muntenegru va depune aceleași eforturi pentru integrarea în structurile europene și pentru promovarea dezvoltării colaborării regionale. L-am asigurat pe omologul meu că România îi va fi alături și pe viitor, pe calea spre deplina integrare europeană și euro-atlantică”, a declarat ministrul în cadrul unei declarații de presă susținute la sediul MApN.

Țuțuianu a adăugat că a discutat cu omologul său aspecte de interes comun în ceea ce privește mediul regional de securitate, cooperarea în plan bilateral, precum și subiectele majore aflate pe agenda NATO, cu accent pe implementarea deciziilor adoptate la reuniunea șefilor de stat și de guvern de la sfârșitul lunii mai la Bruxelles.

„I-am prezentat ministrului Bo?ković ultimele evoluții privind operaționalizarea construcției prezenței aliate înaintate adaptate în regiunea noastră, identificând modalități de cooperare pentru dezvoltarea Brigăzii Multinaționale de Sud-Est de la Craiova, care a dobândit capacitatea inițială la sfârșitul lunii aprilie. Am exprimat speranța că Muntenegru va analiza posibilitatea contribuției la Brigada Multinațională de Sud-Est și, de asemenea, am încurajat Muntenegru să participe la Cadrul de instruire multinațională intensificată la nivel întrunit (CJET) în vederea creșterii interoperabilității trupelor țărilor noastre”, a spus el.

Totodată, Țuțuianu a salutat profesionalismul detașamentului militar muntenegrean implicat în exercițiul Saber Guardian 2017, adăugând că Predrag Boskovic va participa, sâmbătă, la Ziua Distinșilor Vizitatori în cadrul exercițiului multinațional. De asemenea, va fi prezent ministrul Apărării din Republica Macedonia, Radmila Shekerinska, cu care Țuțuianu va avea discuții bilaterale.

Predrag Boskovic a precizat de asemenea că aderarea țării sale la NATO reprezintă un semnal bun pentru toate țările care vor să facă parte din această structură.

„Este prima vizită oficială de la aderarea Republicii Muntenegru la NATO. Nu este o coincidență faptul că ne aflăm astăzi în România, pentru că noi percepem România ca un punct important de reper în asigurarea securității în zona de sud-est a Europei. Una dintre prioritățile noastre este asigurarea păcii și securității în zonă. În acest sens, aderarea la NATO este foarte importantă pentru noi”, a spus el.

Totodată, a oferit asigurări că Republica Muntenegru se va implica și va sprijini România în asigurarea stabilității și păcii în zonă.

„Apreciem foarte mult sprijinul acordat de România în aderarea noastră la NATO. Avem aceleași îngrijorări, aceleași valori și aceleași obiective în ceea ce privește asigurarea păcii și securității în Balcanii de Vest și în zona Europei de sud-est. Aș vrea să îl asigur pe domnul ministru Țuțuianu că în Muntenegru va găsi un partener demn”, a adăugat el.

La exercițiul SG17 participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR) și se desfășoară pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.