Nigeria: Militanți Boko Haram au răpit zece membri ai unei echipe de prospecțiuni geologice, în nord-estul țării

 

Presupuși membri ai grupării islamiste Boko Haram au răpit zece membri ai echipei de studii geologice de la Universitatea din Maiduguri, în nord-estul Nigeriei, a anunțat miercuri Compania Națională de Petrol Nigeriană (NNPC), care a contractat lucrarea, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al NNPC, Ndu Ughamadu, a declarat că cele zece persoane au fost răpite marți după-amiază în apropierea satului Jibi, din statul nigerian Borno. Printre cei răpiți se află profesori, șoferi și alți lucrători.

Universitatea din Maiduguri a anunțat că mai multe cadre didactice ale sale, care erau însoțite de personal de securitate, nu au revenit marți din locul unde efectuau studii geologice. NNPC efectuează de peste un an prospecțiuni geologice pentru ceea ce afirmă că ar putea fi cele mai mari rezerve de petrol din bazinul lacului Ciad, regiune unde de opt ani are loc o insurecție condusă de gruparea militantă islamistă Boko Haram. Până în prezent confruntările din regiune au cauzat moarte a 20.000 de persoane și strămutarea câtorva milioane.

Nigeria, stat membru al OPEC, se bazează pe resursele de țiței, care contribuie cu două treimi la venitul național.

Atacurile asupra instalațiilor petroliere din delta fluviului Niger au dus la scăderea producției cu peste o treime, agravând recesiunea prin care trece economia nigeriană.