Președintele amfAR a lansat o inițiativă ce asigură o mai bună coordonare a eforturilor împotriva SIDA

Kenneth Cole, președintele amfAR, o fundație americană împotriva SIDA, a anunțat marți că a lansat o „coaliție” destinată unei mai bune coordonări a eforturilor depuse de diverse organizații mondiale care sunt implicate în lupta contra acestei maladii, în contextul unei scăderi a finanțărilor, informează AFP.

„Dacă vrem ca epidemia de SIDA să nu mai fie o problemă majoră de sănătate publică până în 2030, obiectiv fixat de ONUSIDA, trebuie să înțelegem etapele prin care trebuie să trecem și să ne repartizăm resursele științifice și financiare în funcție de aceste priorități”, a declarat pentru AFP cunoscutul stilist american, implicat din anii 1980 în lupta împotriva acestei epidemii.

Or, pe teren, actorii implicați în activitățile de prevenție, accesul la tratamente și căutarea unui tratament sau a unui vaccin „nu vorbesc suficient între ei”, consideră Kenneth Cole.

Denumită „End AIDS” („Să punem capăt SIDA”, n.r.), această coaliție cuprinde peste 30 de organizații, inclusiv ONUSIDA și Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei, dar și organizația sud-africană Caprisa & Pepfar și planul de ajutorare de urgență al Statelor Unite în lupta contra SIDA în străinătate.

„Vrem să promovăm și să amplificăm munca pe care o fac aceste organizații (…) Nu încercăm să reproducem lucruri care au fost deja făcute în altă parte”, a explicat Kenneth Cole.

După părerea lui, o astfel de coordonare mai bună va permite „să câștigăm în eficacitate și să facem economii semnificative, să evităm dubluri”, într-un moment în care „vor exista fonduri disponibile considerabil mai puține pentru toată lumea și, în același timp, mai multe nevoi”.

La nivel mondial, donațiile guvernamentale în lupta contra SIDA au scăzut anul trecut la cel mai mic nivel al lor de după 2010 — 7 miliarde de dolari, în comparație cu 7,5 miliarde de dolari în 2015—, potrivit Kaiser Family Foundation.

În Statele Unite, cel mai mare contribuitor din lume la această cauză, președintele Donald Trump a propus reducerea finanțării pentru mai multe programe de sănătate, inclusiv o scădere cu 17% a contribuției americane la Fondul mondial de luptă contra SIDA, tuberculozei și malariei.

„Ne aflăm într-un punct de turnură în lupta contra SIDA”, cu numeroase progrese obținute, dar și cu îngrijorări, precum apariția rezistenței la tratamente, a spus Kenneth Cole.

„Dacă nu acționăm acum, împreună, poate că nu va mai fi posibil să controlăm această epidemie, iar costurile, atât financiare, cât și cele în vieți umane, vor deveni catastrofale”, a adăugat el.