Israel: Un tribunal militar a respins apelul unui soldat condamnat pentru uciderea unui palestinian

Un tribunal militar israelian a respins duminică apelul unui soldat franco-israelian Elor Azaria, confirmând condamnarea acestuia, la capătul unui proces ultramediatizat, la 18 luni de închisoare pentru uciderea unui palestinian rănit, relatează AFP.

Tribunalul a respins de asemenea un apel al procurorilor armatei de a crește pedeapsa în cazul lui Elor Azaria pentru omucidere voluntară, potrivit unei copii a deciziei tribunalului.

‘Soldații nu trebuie să-și regleze conturile cu teroriștii odată ce aceștia nu mai sunt în pericol. Acesta este rolul sistemului judiciar’, a apreciat președintele tribunalului, general-maiorul Doron Piles.

‘Acuzatul nu a acceptat responsabilitatea pentru acțiunile sale și nu și-a exprimat îndoiala sau faptul că reflectează la acestea. Recursul a fost respins de toți judecătorii’, a adăugat el.

La puțin timp după anunțarea respingerii apelului, premierul Benjamin Netanyahu a reafirmat că este favorabil grațierii soldatului, după cum a spus înainte și după condamnarea în primă instanță.

‘Când acest subiect va fi discutat concret, voi transmite recomandarea mea autorităților competente’, a afirmat Netanyahu într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Membru al unei unități paramedicale, Elor Azaria a fost filmat pe 24 martie 2016 de către un militant pro-palestinian în timp ce împușca în cap un palestinian la Hebron, în Cisiordania ocupată.

Abdel Fattah al-Charif tocmai atacase soldați cu cuțit. Lovit de gloanțe, el zăcea la sol, aparent fără să mai reprezinte un pericol.

Soldatul a fost condamnat în februarie la 18 luni de închisoare la finalul unui proces foarte mediatizat și care i-a divizat profund pe israelieni.

Procurorii militari au făcut apel, considerând ‘prea indulgentă’ această pedeapsă.

Elor Azaria, care și-a încheiat serviciul militar obligatoriu de trei ani și era consemnat la bază așteptând decizia Curții de Apel, dispune de mai multe căi de apel.

Avocatul său, Yoram Sheftel, a anunțat că judecătorii i-au dat termen până la 9 august pentru a depune recurs la Curtea Supremă.