Kenya: Londra l-a felicitat pe Uhuru Kenyatta pentru realegerea în funcția de președinte

Marea Britanie l-a felicitat pe Uhuru Kenyatta pentru realegerea sa în funcția de președinte al Kenyei, unde cel puțin 11 persoane au fost ucise după anunțarea rezultatelor scrutinului din 8 august, considerat de opoziție drept o ‘mascaradă’, transmite duminică AFP.

”Marți a fost o zi istorică pentru Kenya, cu milioane de kenyeni care au mers să voteze la alegerile generale. Regatul Unit îl salută călduros pe președintele Kenyatta pentru realegerea sa”, a declarat ministrul de externe britanic Boris Johnson, într-un comunicat difuzat sâmbătă.

Opoziția kenyană refuză să recunoască victoria lui Uhuru Kenyatta în fața principalului său rival, Raila Odinga. ”Nu ne vom lăsa intimidați, nu vom renunța”, a subliniat sâmbătă Johnson Muthama, unul dintre liderii coaliției partidelor de opoziția Nasa.

Comisia electorală din Kenya a anunțat vineri realegerea președintelui Uhuru Kenyatta, cu 54,3% din voturi față de 44,7% ale principalului său contracandidat, Raila Odinga, iar imediat după oficializarea rezultatului în mai multe orașe au izbucnit proteste violente.

Începând de vineri seara, cel puțin 11 persoane, printre care un copil de nouă ani, au fost ucise în timpul confruntărilor între manifestanți și poliție în vestul țării și în cartierele sărace din Nairobi, fiefuri ale opoziției kenyene.

Observatorii internaționali au declarat că procesul electoral din Kenya a fost corect, iar ambasadorul SUA la Nairobi, Robert Godec, a dat publicității un comunicat în care arăta că ‘în caz de litigii sau dezacorduri, constituția Kenyei este foarte clară privind modul de soluționare’.