Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînãr Iaşi (FITPTI), laureat ca “festival remarcabil”

 

 

 

 

Încă din 2015, de la ediția cu numărul opt, FestivalulInternațional de TeatrupentruPubliculTânărIași (FITPTI) a convinscomisia de experțieuropeni din cadrul European Festivals Association/AsociaţiaEuropeanã a Festivalurilor, de la Bruxelles,înlegătură cu valorileeuropenepe care le promovează la nivel cultural, reunindde fiecaredatăînprogramulsăuartiștișicompanii de top, sub semnulunortemeinedite, altaînfiecare an. Încă de atunci, din 2015, FITPTI a primitrecunoașterea ca „festival european”, alături de altemanifestărisimilare de mare ținută de pe continent.

O dată la doiani, candidaturiledepuse la EFA/AEF de cătrefestivaluri de toategenurile, încadrulcompetiţiei “Europe for Festivals, Festivals for Europe”,suntreanalizate de specialiștiaidomeniului, celemaiimportantemanifestăripriminddistincțiispeciale. FITPTI s-aindividualizat, așa cum se subliniazăînmesajulprimit, prinfaptulcă“serveşte cu fermitatecomunitatea, fiinduniculeveniment de acestfel din regiune, cu un concept atît de inovativ. Festivalulestecuratoriat cu exigenţãînfiecare an înjuruluneiteme, are puternicelegãturiinternaţionaleşi un focus special pedimensiuneaeuropeanã”.

Preşedintelecompetiției din acestan a fostJonathan Mills, fostdirector al cunoscutuluiFestivalulInternaţional de Teatrude la Edinburgh, unuldintrecelemaimarievenimente de gen din lume, ajuns la 70 de ediții.Încomunicatulsãuoficial,Jonathan Millsapreciazãcooperareainternaţionalãca “orealitateşi o necesitatepentruartã, artiştişi public, înegalãmãsurã. Mãbucursã-inominalizez, împreunã cu colegii din juriupecei care obţinlabelul EFFE 2017-2018, onorîndînacestfelfestivalurilepentrucontribuţialorimportantãînîntreagaEuropã. A fi în EFFE înseamnãsãfii parte a uneicomunitãţiputernice de organizatori de festivaluri.”

FITPTI continuãsã fie membru al comunitãţii EFFEșipentruurmătoareledouăsezoane,alãturide altemanifestãrisimilare care “au un nivel artistic ridicatşi un impact semnificativ la nivel local, naţionalşiinternaţional”, cum estespecificatîncomunicatultransmisde reprezentanţiiasociaţiei.

FITPTI a ajunsacum la ediţia cu numãrulzece, fiindceamailongevivămanifestarefestivalierăteatrală a tuturortimpurilor din Iași. Menţinerealuiînlinia de top a evenimentelorcontinentaleeste o confirmare a prestigiuluide care se bucurã.Manifestareaorganizatã de Teatrul”Luceafărul”a primitdin parteacelornouãevaluatoriinternaționalio distincție –“Remarqable Festival/Festival Remarcabil”şiun logoindividualizat, care precizeazădistincția.

FITPTI 2017 vaavealocîntre 5 şi 12 octombrie, iartemasaesteORIZONTURI.Un program amplu, foarte diversvastabilinoilegãturiculturalecu creatori din celemai diverse colţuri ale lumii, înbeneficiulpubliculuisãutînãrindiferent de vîrstã.

 

Director artistic,

OltiţaCîntec