Brexit: Negociatorul-șef al UE îi cere din nou Londrei mai multă claritate în negocieri

Negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, i-a cerut miercuri din nou Marii Britanii să prezinte ‘poziții clare’ pentru a face să avanseze organizarea procesului de separare, în a treia zi a unei sesiuni de negocieri tensionate la Bruxelles, informează AFP.

‘Negocieri în curs: directivele #EUCO (liderii europeni) sunt concepute pentru negocieri serioase și constructive, însă avem nevoie de poziții clare ale Marii Britanii pe marginea tuturor subiectelor’, a notat pe Twitter francezul Michel Barnier.

El a făcut această afirmație cu o zi înainte de încheierea unei a treia sesiuni de negocieri, lansată luni la Bruxelles, cele două părți acuzându-se reciproc pentru puținele progrese înregistrate.

Luni, Barnier a deschis sesiunea de negocieri exprimându-și îngrijorarea cu privire la lentoarea lor și cerându-le britanicilor să înceapă să negocieze ‘serios’ cu privire la termenii divorțului.

‘V-o spun sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede (…) Trebuie să începem să negociem serios’, a spus Barnier la o conferință de presă la sediul Comisiei Europene, în prima zi a celei de-a treia runde de negocieri cu Marea Britanie în dosarul Brexitului.

‘Avem nevoie de poziții britanice clare pentru a avea negocieri constructive’, a punctat negociatorul-șef european, amintind de cele trei chestiuni considerate prioritare de UE, respectiv obligațiile financiare ale Marii Britanii, drepturile cetățenilor europeni aflați în această țară și situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

În timp ce Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivele în negocierea Brexitului, guvernul de la Londra nu a prezentat până în prezent nicio poziție clară referitoare la dosarele principale, cu excepția chestiunii privind jurisdicția Curții de Justiție a UE (CJUE), despre care a transmis un document de poziție în care cere ca, după ieșirea efectivă din UE, drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie să cadă sub jurisdicția instanțelor din această țară.

Însă dacă UE reproșează Marii Britanii lipsa de claritate, aceasta din urmă la rândul ei reproșează europenilor atitudinea inflexibilă.

Această a treia rundă de negocieri s-a desfășurat într-un climat tensionat, europenii refuzând în continuare să discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie înainte să fie stabilite condițiile separării acesteia de UE.