Pacienții cu boli cardiovasculare se pot opera gratis și la Sibiu

Orice pacient asigurat din România, care suferă de o boală cardiovasculară și nu este o urgență, se poate opera gratis, din această săptămână, și la Sibiu, la un spital privat, a anunțat doctorul Victor Costache, directorul medical al clinicii și cel care efectuează aceste intervenții.

Deja un bărbat de 57 de ani a fost operat cu succes la Sibiu, iar Casa Județeană de Sănătate va deconta cel puțin 7.000 de euro pentru această intervenție, potrivit lui Vasile Spinean, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu.

„Practic, săptămâna asta luni, după câțiva ani de demersuri și de eforturi, am reușit să creăm în Sibiu un centru de boli cardiovasculare, unde procedurile sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este foarte important pentru sibieni și pentru cei din regiune, deoarece bolile cardiovasculare sunt cauza de mortalitate numărul unu în România”, a declarat doctorul Costache, miercuri, într-o conferință de presă.

La spitalul privat din Sibiu se pot face intervenții cardiovasculare, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, doar pentru adulți. Deocamdată, la Sibiu nu se pot opera pacienți copii și cei care reprezintă urgențe medicale. Spre exemplu, un pacient adus cu ambulanța la Urgența oricărui spital public din județul Sibiu și care trebuie operat pe inimă, este transportat cu elicopterul de către SMURD la Târgu-Mureș, potrivit medicilor din Sibiu.

La Sibiu, până la sfârșitul anului, se pot face intervenții cardiovasculare decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în limita a 2,1 milioane de lei.

La spitalul privat din Sibiu s-au făcut mii de operații în patru ani de zile, în centrul de boli cardiovasculare, rata de mortalitate fiind de unu la sută, susține chirurgul Victor Costache. În medie, o operație aici costă 5.000 — 6.000 de euro, care de acum înainte se poate face, iar pacientul plătește doar spitalizarea, nu și intervenția chirugicală.

Pacienții cu boli cardiovasculare se pot opera gratuit în București, Constanța, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sibiu, potrivit medicului Costache.