Țuțuianu: Plec cu fruntea sus și cu sentimentul muncii îndeplinite

Fostul ministru al Apărării Adrian Țuțuianu spune că are sentimentul muncii îndeplinite și pleacă de la conducerea MApN ”cu fruntea sus”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Țuțuianu își face bilanțul la Ministerul Apărării Naționale și le mulțumește colaboratorilor.

”Plec cu fruntea sus și cu sentimentul muncii îndeplinite! Au trecut 2 luni și 5 zile de la momentul preluării mandatului de ministru al Apărării. (…) Am avut onoarea să lucrez alături de specialiști ai Armatei Române. (…) Am vizitat unități militare din județele Dolj, Galați, Dâmbovița, Constanța, Brăila, Tulcea, Timiș, Buzău, Vrancea, luând contact, direct, cu realitățile din teren. Am avut ocazia să cunosc bucuriile și necazurile, neajunsurile și dorințele, dar și să prioritizez liniile de acțiune ale Ministerului Apărării, având drept scop: respectarea obligațiilor asumate de România în relația cu Aliații, dar și respectul față de militari. Militarii îmi spuneau că sunt singurul ministru care a mers, la pas, prin unitățile militare din garnizoane. Dacă este așa sau nu, nu știu. Știu doar că eu am făcut-o!”, a arătat Țuțuianu.

El reamintește faptul că în timpul mandatului său a inițiat întâlniri cu reprezentanții industriei de apărare din România, astfel încât domeniul să fie revitalizat, dar și să se asigure dezvoltarea și creșterea economică a țării.

De asemenea, Țuțuianu arată că, în toate discuțiile purtate cu reprezentanții unor companii străine, dar și cu ambasadorii statelor primiți la sediul MApN, a susținut importanța dezvoltării economice, crearea de noi locuri de muncă, promovând transferul tehnologic și necesitatea dezvoltării de noi tehnologii militare în România.

”M-am implicat activ în procedurile de înzestrare cu rachete HIMARS, rachete PATRIOT, corvete multifuncționale și transportorul blindat. De asemenea, am contribuit și la procesul de revitalizare a Institutului Cantacuzino, un brand românesc, cu o istorie de aproape un secol și cu multe performanțe atinse, care are un rol strategic național și regional în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri. La fel am procedat și cu proiectele vizând modernizarea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’. Nu în ultimul rând, mi-am propus reînființarea unor licee și școli militare prin care să asigurăm necesarul de specialiști în diverse domenii cheie în Armata Română. Și, ca o ironie a sorții, astăzi, 6 septembrie, după momentul demisiei, solicitarea României cu privire la achiziționarea sistemului HIMARS a trecut de Congresul SUA, urmând, la fel ca în cazul sistemului PATRIOT, să se înceapă discuțiile tehnice și specifice în urma cărora se va configura, până la ultimul detaliu, sistemul ce va intra în dotarea Armatei Române. Pe foarte scurt, aceasta este activitatea din cele 2 luni și 5 zile de mandat într-un minister în care singura politică este cea de apărare a țării”, încheie fostul ministru.

Marți, Adrian Țuțuianu și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Apărării, invocând „proasta comunicare” pe subiectul plății sumelor aferente soldelor/ salariilor militarilor. Premierul Mihai Tudose i-a acceptat demisia și, ulterior, a precizat că nu sunt probleme la bugetul de stat, „sunt bani în toate ministerele”, iar Guvernul urmează să facă o rectificare pozitivă.

Interimatul la MApN este asigurat de vicepremierul Marcel Ciolacu.