Kelemen Hunor (UDMR): Ar fi extraordinar dacă nu s-ar mai folosi cartea maghiară în disputele politice interne

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că nu a discutat cu PSD, la începutul noii sesiuni parlamentare, despre proiectul de modificare a Legii administrației publice locale, în vederea scăderii pragului de folosire a limbii materne în instituțiile publice de la 20% la 10%, și e de părere că PNL a lansat acest subiect în spațiul public doar pentru că se află în criză de idei.

„La începutul anului, noi am depus proiectul de lege de modificare a Legii 215, toată lumea cunoaște acest lucru, deci din acest punct de vedere nu este nimic nou. Chiar am încercat la sfârșitul sesiunii parlamentare trecute o aprobare mai rapidă în Parlament, dar la începutul sesiunii de toamnă nu am discutat cu nimeni despre acest proiect. Este pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, ca primă Cameră sesizată, dar de aici și până la aprobare este un drum lung. Ce vorbesc ei, cei de la PNL, nu îmi dau seama, nu știu de ce vorbesc acum despre acest lucru, probabil că ei nu au alte subiecte acum”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că ar fi „extraordinar” dacă nu s-ar mai folosi „cartea maghiară” în disputele politice interne.

”Eu nu am nimic împotriva faptului că PSD se luptă cu PNL și PNL cu PSD, este firesc într-o democrație, dar de ce trageți în pianist, pun și eu întrebarea. Deci, dacă se poate să fie dusă această luptă politică fără subiecte legate de minoritatea maghiară, ar fi un lucru extraordinar de bun. Nu degeaba am propus acum doi ani și jumătate un pact între toate partidele politice, între majoritate și minoritate, ca să nu mai fie folosită cartea maghiară în lupta politică internă, în dezbaterile politice interne. Dar, cei care nu au nicio fantezie, nicio inițiativă, nu găsesc niciun proiect cu care să meargă în fața cetățenilor, atunci, sigur, cea mai ușoară soluție este să scoți cartea maghiară”, a mai spus Kelemen Hunor, la Sfântu Gheorghe.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat recent PSD de faptul că este gata să acorde minorității maghiare ”privilegii inexistente în vreo țară europeană” în schimbul sprijinului dat de UDMR Guvernului Tudose.

”Guvernul Tudose este ținut în viață de UDMR. Ieri (miercuri — n.r.) UDMR a anunțat că prelungește protocolul de colaborare parlamentară cu PSD. (…) M-am întrebat care este prețul plătit de pesediști. Am aflat răspunsul tot ieri, din Comisia de muncă a Camerei Deputaților, unde coaliția majoritară a votat favorabil proiectul de modificare a Legii administrației, care coboară de la 20% la 10% pragul pentru minorități. (…) În prag de 2018, PSD cedează în fața celor care refuză să sărbătorească Centenarul Marii Uniri și este gata să sfideze românii acordând privilegii inexistente în vreo țară europeană, doar ca să rămână la putere”, a scris joi Ludovic Orban, pe pagina sa de socializare.