Siria: Orașul Raqqa, eliberat în procent de 90% de sub controlul grupării Statul Islamic

Forțele care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, cu sprijinul Statelor Unite, controlează în prezent orașul Raqqa (nord-est), în proporție de 90%, informează miercuri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra), citat de AFP.

„Datorită raidurior aeriene intense ale coaliției conduse de SUA, Statul Islamic s-a retras în ultimele 48 de ore din cel puțin cinci cartiere, Forțele Democratice Siriene (FDS) controlează 90% din acest oraș”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Potrivit acestuia, „jihadiștii au pierdut toate cartierele din nordul Raqqa (…) și sunt izolați în centrul orașului”.

Directorul OSDO a subliniat totuși că avansarea FDS în restul de 10% rămas din oraș sub controlul jihadiștilor ar putea fi dificilă din cauza numărului mare de mine amplasate în aceste cartiere de către combatanții Statului Islamic.

Unitățile FDS — o alianță arabo-kurdă sprijinită de Washington—au intrat în Raqqa la începutul lunii iunie și sunt mai aproape ca oricând de cucerirea acestui oraș din nordul Siriei, care a fost „capitala” de facto a Statului Islamic în Siria, o țară devastată de mai mult de șase ani de război.

Coaliția internațională oferă un sprijin aerian crucial FDS, care și-a lansat marea ofensivă în noiembrie pentru a alunga Statul Islamic din acest oraș pe care l-a ocupat în 2014.