Protectia si recuperarea creierului, un proces ce trebuie abordat in mod integrat

România se află printre țările cu un risc foarte ridicat al accidentelor vasculare cerebrale, conform prof. dr. Dafin Mureșanu, Președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității. Îmbătrânirea populațieitotodată presupune un risc mai crescut al manifestării tulburărilor cognitive.

În acest context, se vorbește tot mai mult despre protecția creierului care odată cu stilul de viață modern marcat de poluare, alimentație nesănătoasă, stres, dependența de tehnologie, întâmpină tot mai multe provocări. Astfel, a înțelege mai bine ce se întâmplă într-un creier post leziuneeste extrem de important, iar procesul de protecție și regenerare a creierului trebuie privit într-o manieră integrată. Conform specialiștilor, o abordare integrativă și folosirea unor resurse terapeutice similare modului în care creierul se recuperează, este strategia de viitor în ceea ce privește managementul acestor afecțiuni.

 
,,Această neuroprotecție într-un creier real, în cazul unui pacient real nu există în mod independent. A înțelege mai bine ce se întâmplă într-un creier, într-un proces post-lezional, este foarte important. (…) Adică înțelegerea conceptului de apărare endogenă, activitatea de apărare endogenă, care reprezintă reacția post-lezională, după orice tip de leziune, dar în special după o leziune vasculară. Trebuie să privim acest proces, de protecție și regenerare a creierului într-o manieră integrată, să renunțăm, cel puțin pe actualul trend de dezvoltare a neurotehnologiilor și a științei, la a mai aplica strategii de supresie la nivelul cascadelor patologice, este un concept deja vechi. (…) O abordare integrativă și folosirea unor resurse terapeutice similare cu cele endogene, cu modul în care creierul realizează protecția și regenerarea, este strategia de viitor în abordarea acestei patologiiO intervenție multimodală este recuperarea și folosirea unor instrumente farmacologice care să sprijine acest mecanism endogen, nu să-l forțeze într-o direcție sau alta, ci în ansamblul lui, cred că este soluția”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, Președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității.