Orban: Direcția Specială de Investigare a Judecătorilor și Procurorilor se poate transforma în armă politică

Partidul Național Liberal (PNL) este împotriva mai multor prevederi din pachetul legislativ de reformă a justiției, promovat de mai mulți parlamentari PSD, între acestea numărându-se și cea a înființării Direcției Speciale de Investigare a Infracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori, care s-ar putea transforma „într-o armă politică” de intimidare a magistraților, a declarat marți președintele PNL, Ludovic Orban.

„Față de propunerile legislative (ale justiției — n.r.), suntem categoric împotriva înființării Direcției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de procurori și judecători. Ni se pare o armă politică, ce poate să se transforme într-un mijloc de intimidare a judecătorilor și procurorilor, care să permită PSD-ului să intervină în mod neconstituțional asupra activității magistraților”, a spus Orban într-un interviu acordat adevărul.ro/live.

De asemenea, liberalii se opun prevederilor de reorganizare a Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Suntem total împotriva a ceea ce au introdus în legătură cu Inspecția Judiciară. (…) Nu înțeleg de ce-i deranjează Inspecția Judiciară la Consiliul Superior al Magistraturii. Mie mi se pare locul potrivit acolo. Conform Constituției, CSM este un organism menit să garanteze independența justiției. N-ai unde altundeva să o plasezi. Am auzit niște idei năzdrăvane — să fie plasată în subordinea Parlamentului”, a afirmat Orban.

În ceea ce privește abuzul în funcție, președintele PNL a apreciat că acesta trebuie definit corect și s-a declarat împotriva instituirii unui prag pentru constatarea infracțiunii menționate.

„Am discutat cu juriștii noștri și opinia Comisiei juridice a partidului este să nu susținem pragul, ci o definire corectă a ceea ce înseamnă abuzul în funcție, dar nu pragul, pentru că dacă comiți o infracțiune, poți să comiți o infracțiune și fără să existe, neapărat, un prejudiciu (material — n.r.). Dacă se comite prejudiciul, de ce pentru unii (…) până la un anumit nivel nu comit infracțiune, alții, de la un anumit nivel al prejudiciului comit infracțiuni? Care este criteriul care stă la baza stabilirii unui prag?”, a întrebat liderul PNL.

Ludovic Orban a mai spus că aplicarea prevederilor privind recursul compensatoriu reprezintă „o mare greșeală” pe care ar trebui să și-o asume Guvernul, care ar fi trebuit, în opinia sa, să promoveze o lege a grațierii.

„E răspunderea categorică a Guvernului, care și-a asumat toată această poveste, în loc să aibă curajul să vină cu o lege a grațierii care să fie o lege serioasă, care să motiveze temeiurile, ce tipuri de infracțiuni grațiem, ca să nu ne trezim, peste noapte, cu oameni care au săvârșit infracțiuni cu violență și alte categorii”, a conchis Orban.

AGERPRES