In fiecare an an 1 milion de amputatii la nivel mondial sunt facute in randul populatiei cu diabet

Președintele Asociației Grecești pentru Studiul Piciorului Diabetic, prof. dr. Christos Manes, a atras atenția că  frecvența amputațiilor în rândul bolnavilor de diabet este extrem de mare. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat SănătateaTV.ro, după Simpozionul „Piciorul diabetic-o provocare continuă”organiat de către Asociația de Podiatrie în parteneriat cu Societatea Română de Angiologie și Chirurgie Vasculară, în 27 octombrie, la Cluj –Napoca.
În fiecare an 1 milion de amputaţii la nivel mondial sunt făcute în rândul populaţiei cu diabet. E un număr mare. Altfel spus, în toată lumea, la fiecare 20 de secunde un picior se pierde din cauza diabetului. Este o frecvență extrem de ridicată a amputaţiilor”, a atras atenția prof. dr. Christos Manes.
La rândul său, medicul Marian Doru Croitoru, a atras atenția asupra faptului că, în România, la fiecare șase minute, un picior diabetic este amputat.
Potrivit acestuia, un rol extrem de important în prevenirea amputărilor îl au îngrijirea și educarea bolnavilor.
Este foarte important ca bolnavul diabetic să fie foarte bine îngrijit, să se îngrijească el însuşi. Probabil că prima mişcare ar fi ca diabetul să fie foarte bine ţinut în frâu şi bolnavul să fie învăţat să îşi controleze piciorul. Să fie conştient că atunci când apare cea mai mică modificare -fie de temperatură, fie de culoare- e un mare semnal de alarmă şi trebuie să se îngrijescă pentru că altfel drumul duce spre amputaţie”, a explicat dr. Marian Doru Croitoru.
De altfel, în opinia sa, una dintre cele mai mari provocări în domeniu o reprezintă educația pacientului.
Cred că cele mai mari provocări sunt acelea legate de educaţia pacientului astfel încât să ştie să se adreseze cât mai devreme medicului pentru un consult de specialitate. Apoi, bineînteles, în momentul în care avem un diagnostic foarte clar să reușim să facem ceva pentru ei, să reușim sa îi revascularizăm, să aducem sânge în acest picior suferind”, a spus dr. Marian Doru Croitoru.
Medicul a vorbit și despre importanța tratamentului care urmează după revascularizarea piciorului, dar mai ales, despre necesitatea ca pacientul să se prezinte regulat la medic, pentru monitorizare.
După aceea vine o foarte importantă verigă din acest lanț al tratamentului bolnavului cu picior diabetic, adică ingrijirile după revascularizare, care înseamnă tratament antibiotic, tratamentul diabetului şi îngrijirea leziunii trofice. Noi avem pacienți pe care i-am revascularizat şi cărora le-am spus să revină la control şi ei nu vin decat în momentul în care o să meargă din rău în mai rau ”, a explicat dr. Marian Doru Croitoru.

În acest context, dr. Marian Doru Croitoru a atras atenția că vindecarea nu se produce imediat după revascularizare, ci în timp, de aceea este necesară o îngrijire foarte atentă.

Sursa: SanatateaTV