Cinci spitale din România, dotate cu echipamente de radioterapie; contractele pentru achiziție – semnate la Guvern

Spitalele Județene Constanța, Galați și Baia Mare, Institutul Oncologic București și Spitalul Universitar de Urgență Elias vor fi dotate cu echipamente de radioterapie, necesare pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice.

 

În acest sens, joi, la Guvern, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor pentru dotarea cu sisteme complete de radioterapie a celor cinci unități. Contractele au fost semnate de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și de Jaroslaw Lange, reprezentant al companiei Elekta Limited UK, furnizor al echipamentelor medicale.
Prezent la ceremonia de la Palatul Victoria, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că este pentru prima oară când România investește în radioterapie. „Acestea sunt cinci centre, urmează încă trei centre, care sunt în procedurile de licitație”, a spus Ciolacu.
La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat că prin achiziția acestor echipamente se continuă proiectul cu Banca Mondială.

„La începutul mandatului meu, împreună cu ministrul Finanțelor de atunci, am găsit un program al Băncii Mondiale blocat, cu risc de a pierde finanțarea. Împreună cu ministrul Finanțelor de atunci, cu echipa guvernamentală și împreună cu echipa guvernamentală actuală, cu domnul prim-ministru, cu domnul viceprim-ministru și cu domnul ministru al Finanțelor, ne-am asumat termene pe care nu le putem depăși și aceste termene le-am asumat pentru că ne dorim să aducem condiții mai bune de lucru pentru specialiștii în domeniul de sănătate (…), dar și pentru pacienții noștri”, a mai spus Bodog.

El a mulțumit și conducerilor celor cinci spitale care vor fi dotate cu echipamente de radioterapie.

„Vreau să mulțumesc în mod deosebit Spitalului și managerei Spitalului din Baia Mare, care din resurse proprii a construit buncărul și, din câte înțeleg eu, este gata pentru a primi echipamentul. Și vreau să mulțumesc fiecărui manager în parte pentru modul în care a înțeles să răspundă demersului nostru și să ne suprapunem perfect în ceea ce privește procedura de instalare și să ne asigurăm că echipamentele (…) pe care le achiziționăm acum nu vor sta împachetate. Este doar un prim pas din marele proiect de retehnologizare a spitalelor din România, proiect care este parte a programului de guvernare”, a precizat Bodog.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a precizat că prin acest proiect Guvernul face „un pas înainte” pentru împlinirea promisiunilor sale.

„Vor fi noi achiziții în domeniul sănătății, așa cum s-a promis încă de la început (…). Sunt convins că sistemul de sănătate din România, pe acest drum pe care am început, se va îmbunătăți din ce în ce mai mult în viitor”, a mai spus Mișa.

La ceremonie au participat și Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța, Costel Fotea, președinte CJ Galați, și Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș.

AGERPRES