Liderii europeni se pregătesc pentru o posibilă cădere a guvernului condus de Theresa May

Liderii europeni se pregătesc pentru toate scenariile ce ar rezulta după o posibilă cădere a guvernului britanic condus de Theresa May, ce ar putea surveni înainte de finele anului și ar pune noi probleme negocierii Brexitului, scrie joi publicația The Times într-un articol preluat de agenția EFE și în care sunt menționate declarații ale unui lider european neprecizat.

Preocupările legate de o posibilă cădere a cabinetului May s-au accentuat după ce un al doilea membru al acestuia, Priti Patel, și-a dat demisia, primul fiind Michael Fallon, care a părăsit săptămâna trecută conducerea Ministerului Apărării în urma unui scandal de hărțuire sexuală.

Motivul demisiei lui Priti Patel, care a condus portofoliul cooperării internaționale, este complet diferit, fiind vorba despre întâlniri neautorizate cu responsabili israelieni, dar aceste demisii survin într-un context în Theresa May pare tot mai slăbită în interiorul partidului ei conservator.

Iar teama la Bruxelles privește, potrivit The Times, o schimbare de leadership în interiorul acestei formațiuni sau convocarea de nou alegeri anticipate care ar putea să conducă la o victorie a laburiștilor.

Prin urmare, după cum afirmă un lider european care a cerut publicației The Times să rămână anonim, instituțiile europene au în vedere mai multe posibile scenarii, de la o ieșire a Marii Britanii din UE fără niciun acord și până la o decizie a britanicilor de a renunța la Brexit, eventual în urma unui nou referendum.

‘Leadership-ul în Marea Britanie este tot mai fragil (…) și această slăbiciune a Theresei May face ca negocierile (privind Brexitul) să fie foarte dificile’.

Joi a început la Bruxelles a șasea rundă de negocieri privind Brexitul, cele anterioare încheindu-se fără progrese majore și au fost dominate de condiționări reciproce. Uniunea Europeană refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziție înainte să fie stabilite condițiile separării Marii Britanii de UE, în special cele trei dosare esențiale pentru europeni, respectiv ‘factura’ Brexit-ului (angajamentele financiare asumate de Londra ca membru al UE), drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins ideea că tratativele s-ar afla într-un ‘blocaj’, el manifestându-și aprecierea pentru noua dinamică pe care Theresa May a dat-o acestor negocieri prin discursul pe care ea l-a susținut la Florența pe 22 septembrie.

May a menționat atunci, printre altele, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie cadrul financiar multianual al UE, și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar.

Guvernul de la Londra și-a prezentat miercuri planurile pentru un program de înregistrare a cetățenilor comunitari, propunând ca aceștia să beneficieze post-Brexit (de la data la care ieșirea din UE va fi efectivă) de o perioadă de grație de doi ani în care pot aplica pentru obținerea statutului de rezident.

AGERPRES