Glifosatul, autorizat pentru încă cinci ani în Uniunea Europeană

Statele membre ale UE, reunite în cadrul unui comitet de apel, au votat luni în favoarea unei noi autorizări pentru cinci ani a controversatului erbicid glifosat, în cadrul unei decizii considerate surprinzătoare, relatează AFP, citând Comisia Europeană.

Un număr de 18 țări au votat în favoarea propunerii executivului european, reprezentând pragul limită de 65% din populația UE necesară pentru cvorum. Nouă țări s-au opus și una s-a abținut, fapt ce a permis atingerea majorității calificate necesare, spre deosebire de un prim vot, ce a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Germania, care s-a abținut în turul precedent, a votat pentru de această dată, după ce a cerut modificări la text în legătură cu restricțiile privind utilizarea privată a glifosatului și respectarea biodiversității, potrivit unei surse apropiate de acest dosar.

Această schimbare de poziție a Germaniei, cea mai mare țară din UE, a contribuit la înclinarea balanței în favoarea unei noi autorizări.

„Votul de astăzi arată că atunci când vrem putem să împărtășim și să ne acceptăm responsabilitatea colectivă în luarea deciziilor”, a declarat comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat.

Comisia Europeană va adopta o decizie înainte ca autorizația actuală să expire, la 15 decembrie. Dacă votul din comitetul de apel de luni ar fi înregistrat un rezultat negativ, chestiunea ar fi trebuit să fie tranșată de executivul european.

AGERPRES/