Republica Moldova: Premierul Pavel Filip l-a îndemnat pe președintele Igor Dodon să nu-și mai denigreze țara

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, l-a îndemnat pe președintele Igor Dodon să nu-și mai denigreze țara, după ce șeful statului a declarat că summitul Parteneriatului Estic de săptămâna trecută s-a încheiat fără rezultate pentru Chișinău, relatează marți Independent, Timpul și Europa Liberă.

„Summitul Parteneriatului Estic a confirmat caracterul iluzoriu al integrării europene. Summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei”, a afirmat Dodon într-un mesaj adresat cetățenilor moldoveni, în care a cerut guvernului să renunțe la „retorica antirusească”.

Totodată, Dodon a denunțat acțiunile guvernelor proeuropene de la Chișinău, afirmând că „șansele Moldovei de a se integra în Uniunea Europeană sunt egale cu zero”.

Într-o replică pe pagina sa de Facebook, Pavel Filip declară că „domnul Dodon se află în ultima perioadă mai mult în deplasări în Rusia și este posibil ca de acolo summitul Parteneriatului Estic să se fi văzut total diferit. Sau poate tocmai succesul acestui eveniment l-a făcut să se simtă obligat să facă declarații manipulatoare pentru a-i reduce impactul pozitiv”.

Premierul Filip mai afirmă că Dodon își denigrează țara, iar cariera sa politică se bazează strict pe factorul geopolitic.

„Dacă președintele și-ar dori cu adevărat să facă ceva bun pentru Republica Moldova ar trebui mai întâi să se oprească din denigrarea propriei țări, să renunțe la încercările disperate de a crea un conflict artificial între Republica Moldova și partenerii săi, fie că vorbim de UE, SUA, Federația Rusă sau alți parteneri. Cariera sa politică se sprijină strict pe geopolitică, însă, viitorul Republicii Moldova se bazează pe proiectul nostru european de modernizare, susținut de majoritatea cetățenilor”, mai spune Filip, citat de Independent.

Într-un lung comunicat pe pagina de internet a președinției, Igor Dodon a invocat luni „caracterul iluzoriu al integrării europene” și „isteria pro-europeană” care ar pune în pericol relațiile cu Federația Rusă și ar servi doar ca paravan pentru guvernanți, conform publicației Timpul.

AGERPRES