Portugalia: Parlamentul adoptă bugetul pe 2018, care vizează reducerea deficitului și renunțarea la unele măsuri de austeritate

Parlamentul portughez a adoptat luni bugetul de stat pe anul 2018, prezentat de guvernul minoritar socialist, care își propune reducerea deficitului concomitent cu respectarea promisiunii de a întoarce pagina austerității, transmite AFP.

Varianta finală a legii bugetului a fost adoptată prin voturile Partidului Socialist și ale aliaților săi de stânga, în timp ce deputații dreptei au votat împotrivă.

Noul buget prevede o scădere a impozitului pe venit, o creștere a pensiilor și deblocarea promovărilor în sistemul public, dar și o fiscalitate mai puțin favorabilă lucrătorilor independenți și firmelor care realizează profituri de peste 35 milioane de euro.

La doi ani după accederea la putere printr-un pact inedit cu Partidul Comunist și cu Blocul de Stânga (extrema stângă), guvernul socialistului Antonio Costa a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la jumătatea mandatului și are în continuare o poziție solidă în sondaje, în pofida incendiilor de pădure care au provocat decesul a peste 100 de persoane între lunile iunie și octombrie.

Pentru finanțarea măsurilor de asistență destinate locuitorilor afectați de incendii, guvernul a fost nevoit să revizuiască în creștere ținta de deficit public pe 2018, la 1,1% din PIB, după ce proiectul inițial prevedea un deficit de 1%.

Strategia executivului, care constă în renunțarea la măsurile de austeritate aplicate de fosta guvernare de dreapta — când țara se afla sub ‘perfuzia’ financiară internațională—, s-a dovedit până acum profitabilă, în condițiile creșterii economice.

În 2017, deficitul ar urma să atingă 1,4% din PIB, cel mai scăzut nivel din cei 43 de ani de democrație, iar creșterea economică 2,6%, cea mai ridicată de după anul 2000.

Pentru 2018, guvernul mizează pe o creștere de 2,2% și pe o reducere suplimentară a ratei șomajului, la 8,6% față de 9,2% în anul în curs.

De asemenea, datoria publică ar urma să-și păstreze tendința descendentă, de la 126,7% în 2017 la 123,5% anul viitor.

Portugalia, ieșită în luna mai din procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană în 2009, se numără totuși printre cele șase state menționate săptămâna trecută de Bruxelles ca prezentând ‘un risc de neconformitate’ cu regulile comunitare din cauza previziunilor bugetare.

AGERPRES