Turcan: Salut declarația SUA în fața unor derapaje grave comise de politicieni din coaliția de guvernare

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, salută declarația Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile justiției.

„Salut declarația partenerului strategic al României în fața unor derapaje grave comise de politicieni din coaliția de guvernare PSD-ALDE, politicieni care desconsideră deopotrivă angajamentele țării, propriile angajamente de campanie, precum și așteptările cetățenilor români”, a afirmat Turcan într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES.

Ea a subliniat că slăbirea luptei anticorupție și destructurarea instituțiilor nu au cum să fie în interesul cetățenilor români.

„Declarația Departamentului de Stat al SUA exprimă poziția unui aliat al României pentru care valorile fundamentale, care garantează coeziunea internă și dezvoltarea, nu pot fi relativizate”, a spus prim-vicepreședintele liberal.

Turcan a menționat că liderii PSD și ALDE încalcă prevederile Constituției.

„‘Cetățenii sunt egali în fața legii’ rămâne un paragraf înscris în Constituția României pe care liderii PSD și ALDE îl încalcă zilnic de la preluarea puterii prin frauda de încredere comisă la alegerile de anul trecut. Premeditarea și gravitatea faptelor lor sunt vizibile pentru orice om de bună-credință”, a conchis Turcan.

Într-o declarație de presă intitulată „România — propuneri ce afectează independența sistemului judiciar” și care aparține purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Heather Nauert se arată că „Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România”.

Această legislație, „propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice protejate de interferența politică”, notează purtătorul de cuvânt în această declarație publicată luni pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite „îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

AGERPRES