Benzina și motorina se ieftinesc, pe fondul creșterii puternice a cotațiilor la bursele internaționale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi, pentru perioada 13-26 decembrie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 17.41 lei pentru un litru, iar la motorină de 15.61 lei, informează MOLDPRES.

Astfel, benzina se ieftinește cu 26 bani per litru, după reducerea prețurilor cu 12 bani în perioada anterioară, iar prețul la pompă la motorină scade cu 24 de bani, după scumpirea anterioară cu 7 bani. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 13 decembrie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Cotaţia petrolului BRENT a urcat marți la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, 65.40 dolari pentru un baril, în creștere cu 1.07 la sută față de ziua precedentă în urma informaţiilor că o conductă importantă din Marea Nordului va fi închisă timp de mai multe săptămâni pentru reparaţii. În ajun, operatorul conductei Apache Corp a anunțat despre suspendarea extracțiilor de țiței din zăcământul de la Forties din cauza unor reparații neplanificate a conductei. Săptămâna trecută a fost depistată o fisură a conductei care asigură livrarea petrolului din 85 de zăcăminte în Marea Nordului și are o capacitate de 450 mii de barili pe zi. Anume această știre a dus la creșterea prețului la petrol, a declarat pentru Reuters analistul Jeffrey Halley.

Preţurile petrolului sunt susţinute şi de datele economice pozitive, care alimentează aşteptările referitoare la cererea de petrol, compensând o parte din temerile legate de creşterea producţiei în Statele Unite.

În luna decembrie 2016, țările membre OPEC și alte 11 state producătoare din afara cartelului, în primul rând Federația Rusă, au acceptat să-și reducă producția combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi în perioada iunie 2017 — martie 2018.