Curtea Constituţională: Șeful statului nu poate fi membru de partid

 Curtea Constituţională /CCM/ a pronunțat  hotărârea privind controlul constituționalității a unor prevederi din articolul 112 alin. (2) din Codul electoral prin care a declarat constituţională interdicția pentru Președintele țării de a fi membru de partid, comunică MOLDPRES.

Sesizarea la Curte a fost depusă de deputatul socialist Vlad Bătrîncea, care pretinde că “incompatibilitatea instituită prin textul legii contravine dreptului constituțional de asociere într-un partid politic”.

În urma examinării cauzei, Curtea a constatat că „mandatul Președintelui Republicii Moldova este incompatibil cu calitatea de membru al vreunui partid politic” şi a relevat că „prin depunerea jurământului, şeful statului își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova şi trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice”.

De asemenea, magistraţii au subliniat că şeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice. „Președintele este un element important al sistemului politic, dar acesta nu este un partizan al politicului”, se arată în decizia CCM.

Curtea a reținut că Președintele ţării este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, Președintele nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic. Astfel, Curtea a reţinut că interdicția stabilită de lege se înscrie în limitele admisibile ale restrângerii dreptului la asociere în partide politice, fiind astfel conformă articolului 41 din Constituție.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării.