Depresia – care sunt semnele si cand trebuie consultat un specialist

Potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel global, aproximativ 121 de milioane de oameni sunt afectați de depresie.
Directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, prof. asoc. dr. Ileana Botezat, medic primar psihiatru, a afirmat că diferențierea dintre depresie și o stare de tristețe profundă îmbracă anumite caracteristici specifice:
„Starea de tristețe profundă să dureze mai mult de două-trei săptămâni, să nu se compenseze prin somn, prin odihnă, pentru că putem fi triști și în urma unui efort fizic prelungit sau unui efort psihic prelungit”, a explicat medicul.
Potrivit acesteia, la sentimentul de tristețe profundă se mai adaugă și alte simptome precum lipsa de somn sau insomnia persistentă, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate. De asemenea, la femei se poate sista și ciclul menstrual.
Alte tendințe care ar trebui să alarmeze, fie persoana care suferă de depresie, fie un apropiat al acesteia, sunt apariția a din ce în ce mai multe gânduri legate de neputință, de inutilitate și a unei lipse de energie.
„Apar gânduri legate de neputință, de inutilitate, de eșec și o lipsă de energie, care impedică persoana să aibă inițiative, să facă chiar activiăți care-i plăceau foarte mult înainte. Deci nu mai ai plăcere de nimic, nu mai ai chef de nimic, nici măcar să-ți vezi prietenii, să ieși în oraș, afară, în societate”, a adăugat Directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
Alte manifestări care ar trebui să determine consultarea de urgență a unui specialist sunt faptul că omul afectat de depresie nu se mai îngrijește, nu se mai duce la serviciu și începe să aibă gânduri suicidale.
„Această combinație de suferință psihică, asociată cu semnele biologice sau cu amenințările cu moartea, dacă nu alarmeaza persoana în cauză, ar trebui să alarmeze pe cineva din preajma lui”, atrage atenția medicul primar psihiatru Ileana Botezat.

În acest context, specialistul a subliniat importanța campaniilor de senzibilizare a populației privind depresia și necesitatea ca afecțiunea să fie diagosticată și tratată la timp, întrucât netratată, poate fi fatală.

Sursa: SanatateaTV