Sigmar Gabriel: Ar trebui să separăm problemele: acordul nuclear cu Iranul, pe care dorim să-l păstrăm, şi rolul dificil al Iranului în regiune

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel a cerut Statelor Unite să considere acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) drept o problemă separată de programul balistic al Teheranului şi de rolul său în războiul civil din Siria, relatează Reuters.

Înainte de o întrevedere cu omologii săi din Iran, Marea Britanie şi Franţa şi cu şefa diplomaţiei europene, Sigmar Gabriel a declarat că ‘ar trebui să separăm problemele: acordul nuclear cu Iranul, pe care dorim să-l păstrăm, şi rolul dificil al Iranului în regiune’.

Acest acord ‘a contribuit la reducerea unei crize grave în Orientul Mijlociu şi este astăzi unul dintre pilonii arhitecturii globale de neproliferare’, a declarat ministrul de externe german, relatează AFP.

‘Pentru noi, europenii, aflaţi în vecinătatea acestei regiuni, acordul se află în centrul securităţii noastre. De aceea vom colabora cu partenerii noştri pentru a păstra şi implementa’ acordul, a mai spus el.

Totodată, şeful diplomaţiei germane, care a criticat în mod deschis politica externă a Statelor Unite de la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump cu un an în urmă, a declarat că Washingtonul este îndreptăţit să-şi exprime îngrijorările în legătură cu strategia Iranului în Orientul Mijlociu.

La rândul său, ministrul de externe britanic Boris Johnson a declarat marţi că ‘vom continua să le cerem prietenilor noştri de la Casa Albă să nu-l arunce (acordul) la gunoi’.

‘Acest acord, care îi împiedică pe iranieni să producă arme nucleare în schimbul unui parteneriat economic cu restul lumii, rămâne util şi valabil’, a spus Boris Johnson. AGERPRES