CEC a motivat respingerea cererii de înregistrare a grupului pentru desfășurarea referendumului de anulare a votului mixt

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a respins înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a votului mixt din cauza că au fost constatate discrepanțe între textul proiectului de lege votat de către participanții la adunarea de constituire și cel prezentat Comisiei, transmite MOLDPRES.

Potrivit CEC, în astfel de cazuri, substituirea datelor este inadmisibilă. De asemenea, membrii Comisiei au constatat o neconcordanță a numărului de participanți la adunarea constituantă, indicat în procesul-verbal. Astfel, pe parcursul ședinței au fost declarate prezente în sală 653 de persoane, iar la procedura de votare, inclusiv pentru alegerea listei nominale a membrilor grupului de inițiativă, au participat 735 de persoane.

La fel, CEC a stabilit că lipsește decizia grupului de inițiativă privind alegerea biroului executiv, contrasemnată de președintele ales. De asemenea, lipsește decizia biroului executiv privind desemnarea trezorierului în relațiile cu Comisia Electorală Centrală în domeniul finanțării campaniei de inițiere a referendumului.

Precizările au fost făcute după ce mai mulți reprezentanți ai societății civile au declarat că „decizia CEC este una antidemocratică și contrară voinței cetățenilor, iar motivele expuse reprezintă doar niște pretexte”.

Solicitat de agenție, președintele CEC, Alina Russu, a specificat că instituția respinge acuzațiile aduse autorității electorale. „Procesul de examinare a cererii grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ a fost unul transparent și profesionist, iar decizia adoptată a fost adusă la cunoștința opiniei publice și reprezentanților corpului diplomatic acreditat în R. Moldova”, a spus Russu.

Totodată, funcționarul a precizat că, în cazul în care grupul va depune o nouă cerere de înregistrare, aceasta urmează a fi examinată. „Vor fi verificate toate actele și dacă au fost respectate procedurile necesare, după care ne vom expune”, a afirmat Alina Russu.

După respingerea cererii, mai mulți reprezentanți ai societății civile au anunțat ieri că își propun să creeze un nou grup de inițiativă, pentru a lansa un alt referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, care a fost votat în luna iulie 2017, în lectură finală, de către Parlament.