Conservatorii conduşi de Angela Merkel şi Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga vor continua negocierile

Conservatorii conduşi de cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, şi Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga vor continua luni negocierile în vederea formării noului guvern german, după ce cu o zi înainte termenul limită pentru încheierea lor a fost prelungit, informează agenţia de presă dpa.

Negocierile dintre Uniunea Creştin-Democrată (CDU) condusă de Angela Merkel, aliatul lor bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi SPD vor continua de la orele locale 10:00 (09:00 GMT) la sediul central al social-democraţilor.

Partidele implicate în negocieri au reuşit duminică să ajungă la un acord asupra mai multor probleme, inclusiv privind locuinţele, chiriile şi digitalizarea, dar nu au putut ajunge la un numitor comun asupra politicilor în domeniul sănătăţii şi pieţei muncii.

‘Mai sunt încă subiecte importante asupra cărora trebuie să convenim’, a declarat Merkel duminică.

Cea mai mare economie a Europei a rămas fără guvern după alegerile neconcludente din septembrie – cea mai lungă perioadă de când a fost fondată Germania modernă, în 1949.

Ultimul cuvânt în privinţa unui acord de coaliţie îl vor avea însă membrii formaţiunilor angajate în negocieri, iar un vot negativ din partea celor circa 440.000 de membri ai SPD nu poate fi exclus. Aripa de tineret a SPD, JUSOS, se opune ferm refacerii coaliţiei cu Angela Merkel, care în opinia sa ar zdruncina şi mai mult susţinerea electorală a social-democraţilor. AGERPRES