Un studiu clinic a demonstrat utilitatea benzoatului de zodiu în tratarea schizofreniei

Un studiu clinic realizat de o echipă de cercetători din Taiwan a demonstrat utilitatea benzoatului de zodiu în tratarea schizofreniei, chiar și în cazul pacienților care, în mod normal, nu răspundeau la tratament.
Potrivit cercetării, conservantul alimentar intensifică efectele unui medicament pe bază de clozapină utilizat în tratarea acestei afecțiuni.
La realizarea testării clinice au participat 60 de persoane cu schizofrenie, care primeau tratament pe bază de clozapină. Participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupe: una care a primit tratament placebo și alte două în care, pacienților, pe lângă doza recomandată de clozapină, li s-a administrat și benzoat de sodiu în cantități de un gram și două grame pe zi. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de șase săptămâni.
În urma cercetării, oamenii de știință au descoperit că pacienții cărora li s-a administrat și benzoat de sodiu alături de clozapină au prezentat o atenuare a simptomelor schizofreniei, între care anhedonia (incapacitatea de a simți plăcere din lucrurile fundamentale) sau dificultatea de a realiza activități zilnice. Mai mult de atât, s-a observat că o doză de benzoat de sodiu s-a dovedit eficace în sporirea tratamentului pentru schizofrenie.
În plus, potrivit coordonatorului studiului, pacienții expuși benzoatului de sodiu nu au prezentat efecte secundare, iar la tratament au răspuns chiar și persoanele care, în mod normal, sunt rezistente la el.
Echipa de cercetători a explicat că benzoatul de sodiu s-a dovedit eficient în tratarea schizofreniei pentru că oprește descompunerea serinei, un aminoacid care are și rol neuromodulator, adică ajută la reglarea semnalelor electrice transmise între celulele creierului.
În cazul persoanelor care suferă de schizofrenie, aceste semnale nu funcționează corect, așa că menținerea efectului de reglementare al serinei este extrem de importantă pentru a contracara unele dintre efectele negative ale acestei tulburări, spun specialiștii.

Schizofrenia este o tulburare cronică ce se caracterizează prin delir, halucinații și incapacitatea de a susține activități. Tratamentul include medicație antipsihotică și tratamente psihosociale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, peste 21 de milioane de oameni sunt afectați de această boală. În România, potrivit datelor, aproximativ 220 de mii de persoane suferă de schizofrenie.

Sursa: SanatateaTV

Un conservant alimentar foarte des intalnit ar putea ajuta la tratarea schizofreniei