În perioada 18-21 februarie 2018, la Bruxelles, a avut loc  The first Academy Seminar “Kick off seminar. Prepare – Inspire – Produce – Mingle”, organizat în contextul Digital Cities Challenge Journey , unde Iașiul a fost selectat să participe la acest proiect de digitalizare a orașelor. La acest concurs au aplicat 92 de orașe din întreaga Europă, dintre care au fost selectate opt orașe pentru a fi implicate în proiect.

Iașiul a fost reprezentat  la acest eveniment de conf. univ. dr. Adrian IFTENE, decanul Facultății de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Cătălin BOGHIU, din partea Primăriei Municipiului Iași și Dan ZAHARIA, antreprenor și inițiatorul FabLab Iași, din partea mediului de afaceri.

Scopul principal al întâlnirii a fost de a stabili planul de lucru pentru anul următor, de a identifica elementele care pot fi digitalizate din orașele selectate și de a găsi modalități de cointeresare a companiilor din Iași pentru a fi implicate în proiect.

Participanților la acest eveniment le-a fost pus la dispoziție un instrument de lucru ce ajută la evaluarea gradului de digitalizare a orașului pe care-l reprezintă, evaluarea realizându-se pe baza următoarelor criterii : Open Data – disponibilitatea datelor de la nivel local pentru a fi folosite în aplicații; Digital Competences of Companies – care e nivelul de competențele digitale ale angajaților companiilor și ale datelor pe care acestea le folosesc; Infrastructure – cum suportă infrastructura existentă extinderea componentelor digitale la nivelul comunității;  Support services – ce suport s-ar găsi din partea companiilor ce ar putea fi implicate în proiectul de digitalizare; Finance – cum ar suporta finanțele orașului și al companiilor acest proiect; Digital skillset and education – de ce abilități digitale dispune populația orașului; Governance – cum suportă guvernul aceste inițiative locale; Community – cât de închegată este comunitatea locală (administrație, companii și educație).