Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3

Una din 10 femei nu a fost la un control ginecologic în ultimii ani, iar 11% dintre ele nu și-au făcut analize, a atras atenția Carmen Ungureanu, coordonatorul Programului Național de Screening pentru Depistarea Cancerului de Col uterin, în cadrul conferinței-dezbatere cu tema ”Politici de Sănătate viabile în afecțiunile gineco-oncologice” din deschiderea Forumului Național de Gineco-Oncologie, care a început în această dimineață, la București.

 

De asemenea, Carmen Ungureanu a atras atenția că doar trei din zece femei au primit informații despre prevenția și depistarea cancerelor din sfera ginecologică de la medicul de familie și a tras un semnal de alarmă, menționând că peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologică sunt depistate în stadiile 2 și 3, când deja este prea târziu.
În acest context, președintele Colegiului Medicilor din București, prof. dr. Cătălina Poiană, a spus că pacientele sunt foarte greu de convins să meargă la control, acesta fiind un aspect la care ar trebui lucrat astfel încât patologiile din sfera gineco-oncologică să fie depistate din timp. De asemenea, prof. dr. Cătălina Poiană  a mai adăugat în cadrul conferinței-dezbatere  că un alt aspect la care ar trebui lucrat este pregătirea specialiștilor în domeniu.
Numărul insuficient de specialiști din domeniu a fost subliniat și de coordonatorul științific al Forumului Național de Gineco-Oncologieprof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu. Potrivit acestuia, alte puncte slabe ale domeniului sunt lipsa resurselor financiare, funcționarea deficitară a programelor de screening, dar și absența standardizării în domeniu.
Cu toate acestea, prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a salutat existența unor centre specializate în domeniu, existența și buna funcționare a Registrului Regional de Cancer din Cluj, dar și finalizarea studiilor de fezabilitate pentru programele de screening de cancer mamar și de col uterin.
Management eveniment: Sănătatea Press Group
Sursa: SanatateaTV