ARPIM avertizeaza: Criza imunoglobulinelor se poate repeta si in cazul altor arii terapeutice

 Criza imunoglobulinelor pe care România încă nu a depășit-o se poate repeta și în cazul altor arii terapeutice precum cardiologie, oncologie, neurologie, dacă autoritățile vor implementa modificările propuse la Ordinul 368/2017 privind metodologia de calcul al prețurilor, avertizează Liviu Popescu, Director Relații Externe ARPIM, într-un comunicat de presă.

 

Modificările vizează alinierea prețului medicamentelor inovatoare la prețul medicamentelor generice, ceea ce impune scăderea cu 35% a prețului medicamentelor noi, informează documentul.
Criza imunoglobulinelor pe care România încă nu a depășit-o se poate repeta și în cazul altor arii terapeutice precum cardiologie, oncologie, neurologie, dacă autoritățile vor decide să nu ia în considerare semnalul de alarmă al industriei farmaceutice și al pacienților și vor implementa modificările propuse la Ordinul 368/2017”, a declarat Liviu Popescu.
Potrivit Directorului de Relații Externe al ARPIM, modificările ar putea duce la dispariția de pe piață a 123 de medicamente, dintre care 55 au doar între 1-3 alternative terapeutice, iar 24 nu au alternativă generică.
Un studiu realizat de ARPIM în urmă cu doi ani a arătat că dispariația acestor medicamante ar afecta aproape 3 milioane de pacienți, a mai menționat Liviu Popescu.
Conform analizei, 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate afecțiunilor cardiovasculare, 19 sunt pentru afecțiuni neurologice, 6 pentru afecțiuni oncologice. Vor avea de suferit pacienții cu afecțiuni endocrinologice (8 produse afectate), dar și pacienții cu afecțiuni respiratorii (7 produse afectate) și dermatologice (6 produse afectate).
Alinierea prețului medicamentelor inovatoare la prețul medicamentelor generice nu va afecta doar bolnavii, se mai arată în comunicatul de presă.
În opinia reprezentanților ARPIM, prevederea va genera și o scădere a veniturilor la bugetul de stat întrucât, în urma scăderii pieței, se vor diminua contribuțiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA și a taxelor și impozitelor aferente desfășurării activității acestora în România.
Sursa: SanatateaTV