Romanii pot beneficia de o noua procedura minim-invaziva de inlocuire a valvei aortice

 Pacienții români care au nevoie de înlocuirea valvei aortice, dar nu pot face față operației clasice, deschise, pot apela la o procedură inovativă minim-invazivă denumită T.A.V.I (implantarea valvei aortice transcateter).

 

Tehnica permite introducerea unei proteze valvulare aortice în interiorul valvei native înguste, pe cale endovasculară, fie prin artera femurală, fie prin vârful inimii. Ea este indicată pacienților cu scor de risc chirurgical mediu și mare sau prea fragili pentru operația clasică, spun reprezentanții Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof.dr. C.C Iliescu”.
Potrivit acestora, prima procedură T.A.V.I a fost efectuată în Franța, în anul 2002, iar începând cu anul 2004, a fost autorizată în Europa pentru bolnavii cu risc foarte mare și care au contraindicație pentru chirurgie deschisă, clasică, de înlocuire a valvei aortice. În Statele Unite, tehnica a fost aprobată în anul 2011 pentru pacienții critici, iar cinci ani mai târziu a fost extinsă și la cei cu risc intermediar. În anul 2017, media europeană de T.A.V.I a fost de 110 operații/milion de locuitori.
În România, până în anul 2015 se implantaseră 10 valve. Echipa Institului „Prof.dr. C.C Iliescu” este prima din țara noastră care a efectuat peste o sută de astfel de proceduri în ultimii doi ani, fiind și singurul centru acreditat să efectueze astfel de tehnici fără prezența unui medic cu experiență din străinătate.
Sursa: SanatateaTV