Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare în Republica Moldova, patru formaţiuni politice ar trece pragul electoral

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare în Republica Moldova, patru formaţiuni politice ar trece pragul electoral, urmând să ajungă în viitorul legislativ, conform rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de Asociaţia sociologilor şi demografilor din Republica Moldova, informează luni portalurile Agora şi Independent.

Cele patru formaţiuni sunt Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, de stânga, prorus), care a acumulat 36,9% din preferinţe; Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, de centru-dreapta, proeuropean) condus de Maia Sandu, creditat cu 14,1% din opţiuni; Partidul Democrat (PDM, centru-stânga, aflat la guvernare), cu 7,8%, şi Partidul Platforma ‘Da’ (PDA, centru-dreapta, proeuropean), cu 6,5%.

Pragul de intrare în parlament pentru un partid este de 6%, iar pentru un bloc electoral, indiferent de numărul de formaţiuni, de 8%.

Autorii studiului au precizat că acesta reprezintă rezultatul votului doar pe listele de partid în baza cărora vor fi aleşi 50 de deputaţi în parlamentul de 101 de locuri. Ceilalţi 51 de deputaţi vor fi aleşi în circumscripţii uninominale, conform noii legi electorale care transformă sistemul electoral al Republicii Moldova dintr-un sistem proporţional pe liste de partide într-unul mixt: proporţional (vot la scară naţională pe listele de partide) şi uninominal (circumscripţii teritoriale în care mai mulţi candidaţi vor concura pentru un singur loc în parlament).

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.197 de persoane, în perioada 15 – 28 martie.

Mandatul actualului parlament al Republicii Moldova se încheie la sfârşitul lunii noiembrie. Astfel, alegerile parlamentare vor avea loc cândva în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019.

Referitor la scrutinul municipal din 20 mai la Chişinău, cele mai multe voturi ar acumula candidatul socialist Ion Ceban, puţin peste 20%, el fiind urmat de actualul primar general interimar, Silvia Radu (PDM), cu puţin peste 18%.

Autorii sondajului precizează că studiul a fost realizat înainte ca PAS să anunţe susţinerea candidaturii lui Andrei Năstase (PDA) la primăria Chişinăului la 30 martie.

Cel mai mare capital de încredere îl are actualul preşedinte prorus Igor Dodon, el fiind preferat de 53% dintre cei chestionaţi, fiind urmat de Maia Sandu (lidera PAS) – cu 22% din voturi, Vladimir Voronin (liderul comuniştilor) – cu 4% dintre preferinţe, Pavel Filip (premier)- 3,5% şi Vlad Plahotniuc (liderul PDM) – 3%, conform Deschide.md. AGERPRES