Studenții și tinerii absolvenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC)  au posibilitatea de a se înscrie la stagiile de practică oferite de  Guvernul României. Astăzi, 7 mai 2018, în Sala Senatului a UAIC a avut loc prezentarea celei de-a VI-a ediții a Programului Oficial de Internship al Guvernului României. La eveniment au participat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de Credite al UAIC, Oana Elena Pintilei, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului și peste 120 de studenți interesați să urmeze un astfel de stagiu.

În acest an, studenții și tinerii absolvenți au la dispoziție 200 de locuri de practică, în cadrul celor 56 de instituții gazdă: Guvern, ministere, autorități publice și agenții din subordinea administrației centrale. Programul, ce se va derula în perioada 16 iulie – 14 septembrie 2018, oferă tinerilor posibilitatea de a descoperi modul de lucru al administraţiei publice centrale, dar și de a dobândi experiență și cunoștințe practice.

Pe lângă activitatea zilnică desfășurată în cadrul acestui stagiu, tinerii vor participa la discuții și întâlniri de lucru cu miniștri, secretari de stat, specialiști în diferite domenii de competență, precum și la training-uri, workshop-uri, mese rotunde, vizite tematice etc.

Stagiarii vor primi, pe toată perioada de practică, o bursă lunară de 1.000 de lei, iar la finalul stagiului vor primi un certificat din partea Guvernului României şi, la cerere, o scrisoare de recomandare.

Condițiile generale de participare pentru candidați sunt următoarele: să dețină cetățenia română,  să aibă vârsta de până la 26 de ani la momentul debutului programului, să fie studenți sau tineri absolvenți ai unei universităţi din România sau din afara graniţelor, să nu fie activi pe piaţa muncii în perioada desfășurării programului de internship (experienţa anterioară în activităţi de implicare civilă ori programe de voluntariat reprezentă un avantaj în etapa evaluării candidaturilor), să cunoască cel puțin o limbă străină de circulație internațională (engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană etc.),  să aibă cunoștințe în domeniul IT și să nu fie absolvenţi ai Programului Internship.Gov.Ro.

Calendarul de organizare şi desfăşurare a ediţiei 2018 a Programului de Internship este structurat astfel:

  • 19 aprilie – 14 mai: depunerea candidaturilor online;
  • 14 mai – 3 iunie: evaluarea candidaturilor;
  • 4 iunie –22 iunie – interviuri online;
  • 29 iunie: anunţarea rezultatelor;
  • 16 iulie: deschiderea Programului de Internship;
  • 14 septembrie: închiderea Programului de Internship.

Detalii și înscrieri pe site-ul internship.gov.ro

Până în prezent, Programul Oficial de Internship a  ajuns la un total de 782 de tineri care fac parte din rețeaua alumni a Programului.