Consiliul Național pentru Securitatea circulației rutiere va fi reorganizat, a anunţat PDM

Consiliul Național pentru Securitatea circulației rutiere va fi reorganizat într-un Centru de coordonare în domeniul siguranței rutiere. Afirmaţia a fost făcută astăzi de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, după şedinţa săptămânală a formaţiunii. El a spus că a cerut Executivului elaborarea unui plan de acţiuni menite să reducă numărul de accidente rutiere, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Plahotniuc, formaţiunea pe care o conduce va monitoriza situația privind securitatea traficului rutier până când lucrurile se vor lămuri definitiv.

„În ședința săptămânală, am discutat despre situația privind securitatea circulației rutiere, un domeniu în care s-au făcut pași prea puțini și este nevoie de o schimbare totală de strategie și elaborarea unui plan de lucru consistent. A existat cândva un Consiliu Național pentru Securitatea circulației rutiere, un domeniu în care s-a făcut prea puţin şi unde este nevoie de schimbare. Din acest motiv am cerut ca la nivelul Guvernului, acel Consiliu să fie reorganizat într-un Centru de coordonare în domeniul siguranței rutiere, care să vină cu măsuri ferme, cu un plan de acțiuni concret pentru reducerea numărului de accidente și creșterea siguranței cetățenilor noștri. Este un proiect pe care îl va coordona Prim-ministrul Pavel Filip și așteptăm ca în perioada următoare să se facă pași concreți în acest domeniu, iar cetățenii să circule mai sigur pe drumurile publice”, a remarcat preşedintele PDM.

El a menţionat că se vor face schimbări şi în activitatea Inspectoratului Național de Patrulare. “Cu regret, ne sunt semnalate cazuri în care polițiștii fac abuzuri asupra șoferilor, care circulă corect. Ceea ce am constatat este că polițiștii folosesc drept pretext acțiuni tematice, pentru ca să justifice stoparea automobilelor. Prin urmare, am cerut astăzi conducerii Ministerului de Interne să verifice de ce au reapărut aceste abuzuri, cine se face vinovat de implementarea defectuoasă a ordinului respectiv și am solicitat să examineze sancționarea celor responsabili”, a adăugat  Plahotniuc.

Şeful democraţilor a specificat că a solicitat Ministerului de Interne să asigure o mai mare transparență a campaniilor naționale și a acțiunilor tematice, pe care le organizează în trafic și să comunice pe pagina web a instituției următoarele detalii: tematica, zona și perioada desfășurării acțiunii, astfel încât să primeze caracterul de prevenire a încălcărilor, nu acela de a pândi șoferii sau a le pune capcane.

Potrivit statisticilor, în anul trecut au fost înregistrate peste două mii cinci sute de  accidente rutiere soldate cu 300 persoane decedate.