Breaking News

Plan de preventie personalizat pentru romancele cu risc de a dezvolta cancer ovarian

Femeile din România care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de prevenție personalizat, potrivit unui comunicat de presă emis cu prilejul Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian, zi marcată în data de 8 mai.

Proiectul este realizat cu ajutorul Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), organzaţie care a lansat un proiect de cercetare a problemelor-cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian, proiect ce va fi finalizat la sfârşitul anului 2018. Raportul va conţine pe lângă rezultate şi recomandări specifice de acțiune pentru fiecare țară, cu scopul de a remedia problemele semnalate, se mai arată în comunicatul de presă.
„Una dintre prioritățile noastre a fost ca țările participante să fie cât mai variate și ne-am bucurat mult atunci când FABC a acceptat să se implice. În acelaşi timp, ne bucură faptul că Dr. Dragos Median a acceptat să fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume aleși pentru a se implica în acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize avem informații despre sistemul de sănătate din România pe baza cărora să putem propune un plan de acțiuni cu adevărat eficient pentru româncele cu care suferă de această afecțiune”, spune Frances Reid, reprezentant WOCD.
„Suntem recunoscători pentru colaborarea pe care o avem cu World Ovarian Cancer Coaliton și așteptăm cu nerăbdare să aflăm care sunt rezultatele studiului și să implementăm, pentru prima dată în România, un plan de acțiune cu adevărat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian.”, a mai adăugat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bonlnavilor de Cancer din România.
Cancerul ovarian este o afecţiune ce poate fi vindecată dacă este depistat la timp. Prin urmare, femeile aflate la risc, pe lângă un stil de viaţă sănătostrebuie să se prezinte periodic la medic în vederea depistării eventualelor probleme în stadii incipiente, atrag atenţia specialiştii.
 „Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu știu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educație corectă din punctul de vedere al prevenției bolii.”, spune Dr. Dragoș Median, medic specialist oncolog.
Factorii de risc cel mai frecvent asociați cancerului ovarian sunt: istoricul familial – între 10 şi 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian; vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și care au intrat la menopauză; probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruație ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian; administrarea terapiilor hormonale; sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian crește din cauza secreției scăzute de hormoni de testosteron.
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi pe www.comunicatemedicale.ro .
Sursa: SanatateaTV