BUDAPEST, HUNGARY - APRIL 08: Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) gives a statement to the media after leaving a polling station during Hungarian parliamentary election in Budapest, Hungary, April 8, 2018. Arpad Kurucz / Anadolu Agency

PROTESTE de amploare la Budapesta: Mii de oameni denunţă stilul autoritarist al lui Viktor Orban

Mii de persoane au protestat, marţi, în faţa Parlamentului Ungariei, în centrul oraşului Budapesta, denunţând ceea ce ei consideră a fi conducerea autoritaristă a premierului Viktor Orban, în contextul începerii noii sesiunii parlamentare după scrutinul legislativ, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Viktor Orban urmează să primească, joi, din partea Parlamentului, al treilea mandat de prim-ministru, un vot care va fi o formalitate.

Protestatarii de la Budapesta, arborând drapele naţionale şi ale Uniunii Europene, au cerut solidarizarea opoziţiei fragmentate.

„Viktor Orban nu este nici creştin, nici democrat”, a declarat Balazs Gulyas, unul dintre organizatorii manifestaţiei de protest, referindu-se la un interviu radio în care premierul Ungariei afirma că ar construi „o democraţie creştină de stil vechi”.

Formaţiunea de dreapta a lui Viktor Orban, Fidesz, are 133 dintre cele 199 de locuri din Parlament. Viktor Orban este premierul care a rămas cel mai mult la putere în istoria post-comunistă a Ungariei.

Unii protestatari au denunţat şi abordarea dură a lui Viktor Orban faţă de imigranţii extracomunitari. În contextul crizei imigraţiei din Uniunea Europeană, Viktor Orban a decis în 2015 construirea unui gard la frontiera sudică a Ungariei.

MEDIAFAX