Amnesty International anchetează crimele comise de rebeli rohingya în Myanmar

 

Rebeliunea rohingya, ale cărei atacuri în 2017 în Myanmar au condus la o represiune a armatei şi plecarea în exil a peste 700.000 de membri ai acestei comunităţi musulmane, a comis de asemenea abuzuri, subliniază Amnesty International într-un raport publicat miercuri şi citat de France Presse.

„Ultima noastră anchetă pe teren aruncă o lumină indispensabilă asupra încălcărilor drepturilor rar denunţate şi comise de ARSA”, scrie Amnesty. „Obligaţia de a răspunde pentru aceste atrocităţi este la fel de esenţială ca pentru crimele împotriva umanităţii comise de forţele de securitate”, adaugă ONG-ul cu sediul la Londra.

Acesta a investigat în legătură cu două presupuse masacre comise împotriva hinduşilor de Armata salvării rohingya din Arakan (ARSA), un grup rebel asigurând că luptă pentru minoritatea musulmană lipsită de orice drepturi în Myanmar (fostă Birmania).

În septembrie 2017, autorităţile au anunţat descoperirea unei gropi comune cu 52 de cadavre în satul hindus Ye Baw Kyaw din zona de Kha Maung Seik, în nord-vestul ţării.

Potrivit armatei, aceştia erau săteni hinduşi ucişi de rebelii musulmani rohingya ai ARSA în atacuri la sfârşitul lunii august 2017, urmate de o represiune a armatei împotriva rohingya.

Grupul ARSA „a negat categoric” aceste acuzaţii. Ele sunt acum confirmate potrivit Amnesty International de mărturiile multor săteni hinduşi pe care ONG-ul a putut să îi intervieveze în mod independent într-o misiune în aprilie în această regiune din Myanmar, statul Rakhine.

În Myanmar, faptul că sate hinduse şi budiste au fost de asemenea victime ale violenţelor a fost subliniat insistent de autorităţi, care denunţă părtinirea pro-rohingya a comunităţii internaţionale. AGERPRES