„Diabetul nu este o joaca” – campanie pentru constientizarea diabetului la copii

Coaliția pentru Diabet Juvenil a lansat, luni, la Parlament, Campania Diabetul nu este o joacă”, prin care îşi propune să conștientizeze în rândul populației principalele simptome ale diabetului de tip 1 la copii. De asemenea,organizatorii vor să îi ajute pe părinți să identifice din stadiul incipient simptomele bolii, pentru evitarea stărilor comatoase în care cei mici pot ajunge.

 

Peste 3.500 de copii şi tineri din România sunt afectaţi de diabet, iar viaţa lor depinde de injectarea cu insulină. În medie, fiecare copil cu diabet trebuie să facă 3.600 de înţepături pe an  pentru controlul glicemiei şi alte 1.800 de înţepături anuale pentru administrarea insulinei. Într-un an, un copil cu diabet face aproape 5.400 de înţepături.
La eveniment a participat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a vorbit despre necesitatea unui parteneriat cât mai strâns între autorități și asociațiile de pacienți pentru a identifica măsurile care pot duce la îmbunătățirea serviciilor medicale necesare pentru copiii cu diabet tip 1.
Este impresionantă susținerea de care se bucură acest proiect prin prezența la acest eveniment a unui număr atât de mare de personalități. Acest lucru demonstrează că o cauză importantă, precum sănătatea copiilor noștri adună în jurul ei oameni valoroși, în încercarea de a găsi cele mai bune soluții pentru a oferi copiilor o viață mai bună. Educația în sănătate, precum și politicile de sănătate orientate spre prevenția și depistarea precoce a diabetului la copii sunt esențiale, cu atât mai mult cu cât vorbim despre sănătatea copiilor noștri.  Fac un apel către medicii de familie să privească cu mare atenție către copiii pe care îi au în grijă, astfel încât, prin diagnosticarea precoce, să fie diminuate sau eliminate complicațiile pe care diabetul de tip 1 nedepistat la timp le poate provoca. Este important ca la fiecare control general al copilului, acestuia să-i fie verificată și glicemia, mai ales în cazul copiilor care au rude cu diabet”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Din Coaliția pentru Diabet Juvenil fac parte Asociația „Suflet pentru Dulcinei”, Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică şi Asociația „Sprijin pentru Diabet”.
Obiectivele coaliției sunt:
1.      Introducerea în Programul Național de Diabet Zaharat a decontării senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu vârsta până la 18 ani, cu posibilitatea de extindere a decontării și la tinerii cu diabet de tip 1, peste 18 ani.
 
2.      Obținerea decontării a 4 teste de glicemie pe zi și pentru tinerii cu diabet zaharat cu vârste peste 18 ani. În momentul de față copiii primesc 4 teste de glicemie/zi, iar tinerii cu vârsta peste 18 ani sunt într-o situație critică, aceștia beneficiind de 1 bandeletă/zi pentru determinarea glicemiei, fiind tratați din momentul în care ajung la majorat exact la fel ca pacienții adulți.
3.      Accelerarea procesului de prezență în spațiul public a informărilor legate strict de această boală cronică: simptome, tratament, pericole, dar și a mediatizării nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent.
4.      Pornind de la experiența existentă în unele centre se impune crearea unor centre zonale care să monitorizeze constant copiii cu diabet „echipați” deja cu senzori sau senzori și pompe.
5.      O altă problemă dureroasă este lipsa medicilor pediatri diabetologi. Coaliția pentru Diabet Pediatric solicită înființarea subspecialității de diabet pediatric.
Sursa: SanatateaTV