Cetățenii din stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru alegerile parlamentare

Cetățenii Republicii Moldova, care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului, se pot înregistra prealabil pentru a anunța despre intenția de a participa la următoarele alegeri parlamentare, transmite MOLDPRES.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), procedura este una opțională și are scopul de a facilita deschiderea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și a stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce urmează a fi distribuite în secțiile de votare.

Înscrierea on-line poate fi efectuată pe pagina https://inregistrare.cec.md/. Cetățenii se pot înregistra și prin cerere scrisă, semnată individual sau în grup și transmisă către CEC.

Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua scrutinului, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Începând cu 2018, alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, în circumscripția națională, iar 51 de deputați vor fi aleși în baza circumscripțiilor uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție. Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 48 de circumscripții uninominale, dintre care două pentru cetățenii din stânga Nistrului.