Ce trebuie să ştim despre colesterol

Colesterolul este o substanță grasă care circuită în sânge. Organismul produce cee mai mare parte a colesterolului în mod natural și se găsește şi în unele alimente.

Iată tot ce trebuie să ştim despre colesterolul din organism şi nivelul lui optim.

Ce este colesterolul și ce importanţă are pentru organism?

Colesterolul circulă în sânge legat de proteine (lipoproteine). Cele două tipuri principale de sunt numite lipoproteine cu densitate scăzută (LDL-colesterol) și lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol).

Cu cât este mai mică densitatea lipoproteinelor, cu atât mai multe grăsimi conțin. Lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul HDL) se numește „colesterol bun” deoarece ajută la menținerea nivelului colesterolului din artere. Lipoproteina cu densitate scăzută (LDL colesterol) se numește „colesterolul rău” deoarece este principala sursă de formare a colesterolului și de blocare a arterelor.

Colesterolul total este o sumă a colesterolului bun și rău. Trigliceridele reprezintă o altă formă de grăsimi din sânge, și pot, de asemenea, să crească riscul de boli de inimă. Trigliceridele în concentrații mari sunt adesea asociate cu risc scăzut de creștere a colesterolului HDL, chiar dacă nivelul total al colesterolului din sânge pare normal. Când există prea mult colesterol LDL în sânge, acesta se acumulează în pereții arterelor (plăci aterosclerotice). De-a lungul timpului, această acumulare produce „întărirea arterelor” ce crește riscul de atac de cord.

Care este diferența dintre HDL colesterol și colesterolul LDL?

 Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) transportă colesterolul din ficat în restul corpului. Celulele se blochează pe aceste particule și extrag grăsime și colesterol din ele. Atunci când există prea mult colesterol LDL în sânge, aceste particule pot forma depozite în pereții arterelor coronare și a altor artere în întregul corp. Astfel de depozite, numite plăci, pot îngusta arterele și pot limita fluxul sangvin. Când acestea se desprind, pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Din acest motiv, colesterolul LDL este adesea denumit colesterol rău.
● Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) elimină colesterolul din fluxul sangvin, din LDL și din pereții arterelor și îl transportă înapoi în ficat pentru eliminare. Colesterolul HDL este adesea denumit colesterol bun.

Atunci când corbim despre colesterolul dietetic și colesterolul din sânge, vorbim despre două lucruri diferite, iar legătura dintre ele nu este nici directă, nici complet clară. Colesterolul este produs de ficat și este, de asemenea, produs de majoritatea celulelor din organism. Colesterolul se găsește în fiecare celulă a corpului nostru. Avem nevoie de acesta pentru a produce vitamina D și, de asemenea, probabil cea mai mare funcție este de a produce hormonii steroidieni (cum ar fi testosteronul). Colesterolul din alimentație provine numai din alimente de origine animală, cum ar fi brânză, ouă și carne. Nu se găsește în alimentele de origine vegetală, cum ar fi fructe, leguminoase și legume.

Rolul colesterolului este:
● de a construi structura membranelor celulare;
● produce hormoni ca estrogenul, testosteronul și hormonii suprarenali;
● reglează metabolismul;
● produce acizi biliari care ajută organismul să digere grăsimile și să absoarbă substanțe nutritive importante.

Împreună cu alte substanțe, colesterolul poate forma însă și un depozit gros, dur, care poate îngusta arterele și să le facă mai puțin flexibile. Această afecțiune este cunoscută sub numele de ateroscleroză. Dacă un cheag formează și blochează o arteră îngustată, poate apărea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Colesterolul ridicat este unul dintre principalii factori de risc controlabili pentru boala cardiacă coronariană, atac de cord și accident vascular cerebral. Dacă aveți și alți factori de risc, cum ar fi fumatul, tensiunea arterială sau diabetul zaharat, acest risc crește și mai mult. Cu cât aveți mai mulți factori de risc și cu atât sunt mai severi, cu atât crește riscul general.

De ce este colesterolul ridicat o problemă?

Nivelul ridicat al colesterolului din sânge este un factor de risc pentru boala coronariană (infarct miocardic și angina pectorală). Dacă nivelul colesterolului este de 6,5 mmol / l sau mai mare, riscul de boală cardiacă este de aproximativ patru ori mai mare decât cel al unei persoane cu un nivel de colesterol de 4 mmol / l. Alți factori de risc pentru boala cardiacă includ fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și obezitatea.

Dacă aveți depozite mari de plăci aterosclerotice în artere, o zonă de placă se poate rupe și poate cauza formarea unui cheag de sânge. Dacă cheagul devine suficient de mare, acesta poate bloca în cea mai mare parte sau în totalitate fluxul de sânge într-o arteră coronariană.

De asemenea, plăcile se pot acumula în alte artere din corp, inclusiv în arterele care aduc sânge bogat în oxigen la nivelul creierului și membrelor.

Ce cauzează colesterolul ridicat?

Cea mai frecventă cauză a colesterolului ridicat este un stil de viață nesănătos. Aceasta poate include alimentație nesănătoasă, cum ar fi consumul de grăsimi nocive (saturate și trans), din anumite tipuri de produse de origine animală, produse de panificație, alimente prăjite etc. La hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului) contribuie și sedentarismul, fumatul, factorii genetici și alte afecțiuni sau medicamente.

În plus, nivelul colesterolului tinde să crească odată cu vârsta. Excesul de greutate sau obezitatea cresc nivelul colesterolului.

De unde știu dacă am colesterol ridicat?

De obicei, nu există semne și simptome care să prezinte colesterolul ridicat. Există un test de sânge pentru a măsura nivelul colesterolului. Când și cât de des trebuie să obțineți acest test depinde de vârsta, factorii de risc și istoricul familiei.

Recomandările generale sunt:
● pentru persoanele cu vârsta de 19 ani sau mai puțin primul test trebuie făcut la 9-11 ani;
● copiii trebuie testați o dată la 1-5 ani și dacă se fac analize de rutină;
● persoanele care au vârsta de 20 de ani sau mai mult trebuie să fie testate la 1-5 ani în funcție de factorii de risc;
● bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani și femeile cu vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani ar trebui să efectueze un test anual.

Colesterolul din sânge este măsurat în unități numite milimoli pe litru de sânge, adesea scurtat la mmol / l.

GHIDUL VALORILOR COLESTEROLULUI

COLESTEROL TOTAL:
● adulți sănătoși: 5 mmol / l sau mai puțin;
● adulți cu risc crescut: 4mmol / l sau mai puțin.

LDL-COLESTEROL:
● adulți sănătoși: 3mmol / L sau mai puțin;
● adulți cu risc crescut: 2mmol / l sau mai puțin.

HDL-COLESTEROL:
Un nivel ideal de HDL este de peste 1mmol / L. Un nivel mai scăzut de HDL poate crește riscul de afectare a inimii.

Ce pot face pentru a scădea nivelul colesterolului?

Primul pas în reducerea colesterolului este menținerea unei diete sănătoase și echilibrate. Puteți înlocui alimentele care conțin grăsimi saturate cu fructe, legume și cereale integrale. Alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile regulate și să renunțați la fumat (dacă fumați), pot, de asemenea, să facă o mare diferență în reducerea colesterolului.

Dacă aceste măsuri nu reduc colesterolul și în continuare rămâne un risc crescut de a dezvolta boli de inimă, medicul poate prescrie un medicament care scade colesterolul, cum ar fi statinele.

Deși se spune că anumite alimente, cum ar fi ouăle sau fructele de mare, de exemplu, cresc colesterolul, aceste alimente nu trebuie reduse din dietă. Vorbim de moderație în alimentație, de un aport alimentar sănătos și echilibrat. Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă reduce nivelul de colesterol este menținerea unui stil de viață sănătos. Ar trebui să încercați un consum mai mare de fructe și legume proaspete, cereale integrale, alegerea lactatelor cu un conținut scăzut de grăsimi, alegerea laptelui vegetal, carnea să fie slabă (fără carne grasă), limitarea sau evitarea cărnii grase și a cărnurilor procesate (cârnăciori, mezeluri etc.), consumul de pește proaspăt de cel puțin două ori pe săptămână, consumul de leguminoase, semințe, nuci etc.

Unii oameni cred că evitarea alimentelor lactate este cea mai sigură opțiune, dar acest lucru nu este adevărat. Produsele lactate sunt o parte importantă a dietei zilnice și contribuie la necesarul de nutrienți esențiali, în special calciu. Pe locul 2, se vorbește despre ouă. Un singur gălbenuș de ou conține 200-250 mg de colesterol, ceea ce reprezintă aproape cea mai mare doză zilnică recomandată (300 mg). Cu toate acestea, reducerea consumului de ouă nu este recomandată pentru persoanele sănătoase cu un nivel normal de colesterol în sânge.

Renunțați la fumat, limitați alcoolul, faceți sport și limitați consumul de alimente bogate în zahăr.

Surse:

(1) About Cholesterol, link: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/About-Cholesterol_UCM_001220_Article.jsp#.Wz4QyDozbIV
(2) Cholesterol, CDC, link: https://www.cdc.gov/cholesterol/index.htm
(3) Cholesterol Also called: Hypercholesterolemia, Hyperlipidemia, Hyperlipoproteinemia, link: https://medlineplus.gov/cholesterol.html
(4) Cholesterol and your health, link: https://www.bupa.com.au/health-and-wellness/health-information/az-health-information/cholesterol-and-your-health
(5) Cholesterol, Harvard, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/cholesterol/