Durerile articulare – influențate de vreme?

Una din trei persoane cu afecțiuni articulare consideră că simptomele articulare sunt sensibile la condițiile meteorologice. Cât de plauzibilă e, însă, relația dintre durerile articulare și schimbările vremii?

Unele date afirmă că presiunea barometrică scăzută, reducerea temperaturii și precipitațiile pot influența gradul de durere articulară.

Ar putea influența condițiile meteorologice sănătatea osteoarticulară?

Argumente Pro

Chiar și Hipocrate susținea efectele modificărilor vremii asupra bolilor articulare, în China, „reumatismul” este tradus drept „boala vântului umed”, iar în „Visul unei nopți de vară” a lui Shakespeare, Titania vorbește despre „ceață contagioasă” în care „bolile reumatice abundă”.

Unele date susțin legătura dintre vremea rea și durerile articulare. Plauzibilitatea constatărilor se bazează pe o explicație biologică a modului în care modificarea presiunii și temperaturii barometrice ar putea influența durerea osteoarticulară. În special, există dovezi că presiunea barometrică contribuie la integritatea celulară. Presiunea atmosferică ar putea avea un rol fizic în stabilizarea articulațiilor. Temperatura ar putea avea efecte directe asupra structurilor periarticulare, a vâscozității lichidului sinovial și a efectelor indirecte asupra mediatorilor inflamatori.

Articulațiile noastre conțin nervi senzoriali, numiți baroreceptori, care răspund la schimbările meteorologice. Când se schimbă vremea, presiunea aerului se schimbă, iar organismul răspunde în consecință. De exemplu, atunci când vremea este ploioasă și umedă, presiunea barometrică scade, cauzând întinderi ale tendoanelor, ligamentelor și mușchilor. Baroreceptorii din corpul nostru răspund, ajutând sistemul nervos central să regleze rezistența vaselor de sânge și contracțiile inimii.

Nivelurile ridicate de umiditate pot, astfel, să crească densitatea sângelui, crescând presiunea în vasele de sânge. Aceasta forțează inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în organism. Cartilajul articular și discurile din coloana vertebrală au un conținut ridicat de apă, iar deshidratarea poate scădea concentrația de lichid, influențând artrita.

Argumente Contra

Reumatismul este un termen vag ce nu definește, oricum, o singură afecțiune, și nu mai este folosit în literatura medicală, însă astăzi reumatologia înseamnă o ramură a bolilor articulare comune, inclusiv a numeroaselor tipuri de artrită. Tipurile de afecțiuni care sunt asociate cu „dureri date de fluctuații meteorologice” sunt, într-adevăr, cele care se consideră că provoacă dureri cronice în mușchi și articulații. Acestea includ artrita reumatoidăosteoartrita, durerea membrelor fantomă, durerea cicatricilor, guta, nevralgia trigeminală și durerea nespecifică a spatelui.

Deci, există o legătură între vreme și dureri musculare și articulare? Au fost efectuate mai multe studii, cu rezultate mixte. În timp ce unii susțin această legătură, alții consideră că vorbim de alți factori implicați, cum ar fi nivelul de exercițiu fizic, starea de spirit și dieta. De asemenea, multe afecțiuni artritice au o natură ciclică de activare (episod dureros) și de remisie, astfel că poate fi vorba de o simplă coincidență. Nu există dovezi concludente care să demonstreze această teorie.

Efectele ploilor asupra durerii articulare au multe teorii. Pe lângă rolul presiunii barometrice, se presupune că și mintea oamenilor ar putea juca un rol semnificativ. Unii psihologi conideră că, din moment ce în zilele ploioase avem o dispoziție mai proastă, acest lucru poate intensifica modul în care resimțim disconfortul sau durerea articulară. Cu toate acestea, posibilitatea efectului psihologic în creșterea durerii articulare în timpul schimbărilor meteorologice nu înseamnă că durerea în sine nu este reală.

De asemenea, când vremea este ploioasă, avem tendința de a lenevi, iar sedentarismul prelungit ar putea crește rigiditatea articulară și intensifică durerea. Un alt punct de vedere este că ne putem și impune automat că schimbarea vremii va cauza durere, iar aceste convingeri anticipează durerea. Practic, ne așteptăm să avem dureri articulare atunci când vremea se schimbă și ne concentrăm pe acest aspect și pe durere.

Sfaturi

•Reduceți excesul de greutate corporală și mențineți-vă la o greutate sănătoasă.
•Adoptați un stil de viață cât mai activ, pentru a preveni ridigitatea articulară.
•Antrenați musculatura corpului, pentru a putea susține și proteja articulațiile de impact și tensiune.
•Consumați alimente sănătoase, naturale, în porții echilibrate.
•Nu abuzați de administrarea de medicamente antiinflamatoare.
•Apelați la masaj și odihnă.
•Administrați, la nevoie și la recomandarea medicului, suplimente de glucozamină și condroitină, menite să mențină sănătatea articulațiilor.
•Fiți pozitivi și optimiști – hormonii fericirii ajută la ameliorarea durerii și disconfortului.

Surse:
(1) Changes in Barometric Pressure and Ambient Temperature Influence Osteoarthritis Pain, link: https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(06)01026-6/pdf
(2) Influence of meteorological elements on osteoarthritis pain: a review of the literature, link: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0482-50042011000600008&script=sci_arttext&tlng=en
(3) Why Humidity & Rain Affects Arthritis & How to Stop Weather Pains, link: https://www.jointflex.com/humidity-affects-arthritis-pain/
(4) 13 Arthritis Pain Relief Tips for Winter Weather, link: https://www.everydayhealth.com/arthritis/arthritis-pain-relief-for-winter-weather.aspx
(5) Myths and Realities: Does the Weather Really Affect Arthritis, link: http://www.clinicalcorrelations.org/?p=1096