Breaking News

Medicina tradiţională chineză

Medicina tradițională chineză este o formă de medicină alternativă care datează de peste 2500 de ani.

Include tratamente naturale, cum ar fi acupunctura, remedii pe bază de plante, sfaturi dietetice, suport emoțional etc.

Medicina tradițională chineză este un tip de tratament holistic, ce stimulează propriile mecanisme de vindecare ale corpului și ia în considerare toate aspectele vieții unui pacient. Tratamentele tradiționale chinezești au scopul de a corecta dezechilibrele din organism. Este un sistem de medicină care urmărește prevenirea sau vindecarea bolilor prin menținerea sau restabilirea echilibrului.

Ce fel de practici include medicina tradițională chineză?

Medicina tradițională chineză include.
● Acupunctura – Ajută la reducerea durerii, îmbunătățirea echilibrului hormonal și combaterea stresului.
● Terapia cupping sau tratamentul cu ventuze – Folosit pentru managementul durerii, îmbunătățirea imunității și favorizarea digestiei.
● Terapii pe bază de plante – Utilizate pentru a controla inflamația, a combate radicalii liberi și pentru a stimula funcția hepatică.
● Sfaturi de nutriție – Utile pentru prevenirea deficiențelor, stimularea energiei și îmbunătățirea detoxifierii.
● Exerciții fizice – Includ Qi gong sau tai chi pentru flexibilitate, forță și concentrare.
● Masaj – Presupune manipularea țesuturilor moi pentru îmbunătățirea fluxului sanguin.
● Moxibustie – Presupune arderea unei plante în apropierea pielii.
● Meditație etc.

Principiile din medicina chineză

Medicina tradițională chineză se bazează pe convingerea că Qi (care se traduce aproximativ prin energia vitală) este esențial pentru sănătatea generală. Se spune că Qi circulă în tot corpul de-a lungul unor meridiane, iar Qi este necesar pentru a menține echilibrul tuturor sistemelor. Meridianele sunt utilizate în multe practici din medicina chineză, inclusiv acupunctura și acupresura, care se concentrează pe tratarea anumitor puncte din întregul corp care pot fi localizate oriunde de la cap până la tălpi.

Aceste meridiane sunt conectate la anumite sisteme de organe și, prin urmare, focalizarea pe anumite meridiane poate ajuta la reducerea simptomelor specifice.

Un alt concept care este vital pentru medicina tradițională chineză este yin și yang, definite ca energii opuse, dar complementare. Probabil toți cunoaștem simbolul yin-yang (un cerc care este pe jumătate alb și jumătate negru, cu cercuri mai mici în interior), care este folosit pentru a reprezenta conceptul tuturor forțelor opuse ale pământului, inclusiv energia caldă și rece, iarna și vara. Se crede că yin și yang afectează negativ sănătatea atunci când sunt în afara echilibrului și unul este mai dominant decât celălalt, astfel încât scopul principal al tratamentului este de a restabili relația lor de egalitate.

O altă teorie este teoria celor 5 elemente – foc, pământ, lemn, metal și apă – ce reprezintă în mod simbolic pentru toate fenomenele, inclusiv etapele vieții umane, și explică funcționarea corpului și modul în care acesta se schimbă în timpul bolii.

Beneficiile medicinei tradiționale chinezești

Unele dintre problemele de sănătate cele mai frecvent tratate prin terapiile tradiționale chinezești includ:
● dureri cronice
● artrită
● oboseală
● infertilitate
● boli de ficat
● dureri de cap
● indigestii
● dezechilibre hormonale
● hipertensiune arterială
● sindromul premenstrual și simptomele menopauzei
● recuperare în cancer și chimioterapie

Practicile de medicină tradițională chineză, inclusiv tratamentele pe bază de plante, pot avea funcții antioxidante, antiinflamatorii, anti-apoptotice. Aceste terapii pot reduce inflamația din corp și reduc răspunsul la stres.

Două dintre cele mai populare tratamente din medicina chineză pentru gestionarea durerii sunt acupunctura și acupresura. Acupunctura este o practică ce poate atenua durerile, inclusiv durerile de cap cronice, durerile cauzate de artrită, durerile de gât sau de spate. Multe astfel de terapii pot, de asemenea, îmbunătăți funcția sistemului endocrin și a sistemului nervos. De asemenea, poate menține și restabili sănătatea ficatului – adepții acestor terapii consideră că ficatul este organul responsabil pentru fluxul emoțiilor, precum și fluxul Qi și al sângelui.

Acupunctura și tai chi pot fi, de asemenea, foarte utile pentru gestionarea stresului. Tai chi este un tip de exercițiu considerat o practică minte-corp deoarece combină principiile artelor marțiale cu respirație controlată și atenție concentrată. Practicile de masaj înrădăcinate în medicina tradițională chineză datează de mii de ani, fiind utilizate pentru a atenua durerile și pentru a îmbunătăți fluxul de energie Qi.

Cât de sigură este această formă de terapie?

Acupunctura este în general considerată sigură atunci când este efectuată de un practician experimentat care utilizează ace sterile. Acest tip de terapie efectuată în mod necorespunzător poate provoca reacții adverse potențiale grave.

Tai chi și qi gong, două practici mintale și corporale utilizate în terapia chineză, sunt, în general, sigure. Unele produse din plante pot fi toxice sau pot cauza toxicitate în funcție de alți factori, pot conține metale grele sau pot interacționa cu anumite funcții ale organismului sau cu anumite medicamente.

Eficiența medicinei tradiționale chinezești

În general, nu există suficiente dovezi științifice care să confirme concret eficiența acestei forme de terapie, însă trebuie ținut cont de faptul că anumite cercetări sugerează eficiența lor.

Nu utilizați tehnicile de medicină tradițională chineză pentru a înlocui tratamentele convenționale prescrise de medic. De asemenea, acestea nu trebuie să amâne vizita la medic în cazul unei probleme medicale.

Sursa:www.postamedicala.ro