Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz a fost finalizată

Certificatul de finalizare a procesului de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz a fost semnat  cu Eurotransgaz Moldova, subsidiară a companiei Transgaz România, urmare a semnării contractului de vânzare-cumpărare. Odată cu finalizarea procedurii de reorganizare, vor demara lucrările de construcție a gazoductului Ungheni–Chișinău, informează MOLDPRES.

Certificatul de finalizare pentru tranzacția de vânzare-cumpărare a Vestmoldtransgaz a fost semnat după îndeplinirea integrală a condițiilor contractului. Imediat după semnare, în bugetul de stat vor fi încasate 180.2 milioane de lei.

„Am făcut încă un pas major care vine să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova, de la care vor avea de câștigat toți, atât agenții economici, cât și cetățenii. Este un pas mare spre integrarea în sistemul energetic european, un pas ce va fi definitoriu în integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușcă, a apreciat semnarea  contractului drept un eveniment istoric. „Este un proiect major de investiții. Această privatizare are o semnificație specială pentru mine, este cea de-a treia promisiune după preluarea mandatului îndeplinită”, a menționat ministrul român al Economiei.

Conducta Ungheni–Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova. Compania românească și-a luat angajamentul de a investi în construcția acestui obiectiv până la 93 de milioane de euro. Transgaz ar putea primi fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro pentru a creşte capacitatea conductei care va transporta gaze spre R. Moldova, a declarat recent, Ciprian Alic, directorul Departamentului de Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul companiei, prezent la o dezbatere pe tema gazelor din Marea Neagră.

Acest proiect va majora capacitatea interconectorului existent la 1,5-2,2 miliarde de metri cubi pe an spre Republica Moldova. Conducta de gaze naturale Ungheni–Chişinău va fi pusă în funcţiune la finele anului 2019, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici.

După darea în exploatare a gazoductului Ungheni–Chișinău, R. Moldova va obține posibilitatea de a avea o sursă alternativă de gaz, în prezent ea depinde în proporție de sută la sută de livrările de gaze rusești.

Contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz de către compania românească Transgaz a fost semnat la 28 martie 2018, după ce întreprinderea moldovenească SRL Eurotransgaz și compania românească Transgaz SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al concursului de privatizare a Vestmoldtransgaz.