Republica Moldova va încheia un acord suplimentar cu Turcia în domeniul instruirii militare

Cabinetul a aprobat hotărârea privind semnarea Acordului suplimentar între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Statul Major General al Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul instruirii militare, informează MOLDPRES.

În prezent, cadrul juridic de cooperare în domeniul instruirii militare între cele două instituții de apărare include Acordul între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Statul Major General al Republicii Turcia cu privire la colaborarea în domeniul militar de instruire, tehnic şi ştiinţei, încheiat la Ankara la 19 noiembrie 1998, precum și un acord suplimentar semnat în august 2001.

La propunerea Turciei a fost iniţiată elaborarea şi negocierea noului proiect al Acordului între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Statul Major General al Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul instruirii militare. Scopul noului document este reglementarea mai clară şi multidimensională a procesului de organizare şi desfăşurare a instruirii în instituţiile de învăţământ militare ale părţilor.

Proiectul reprezintă o variantă revizuită a Acordului din 2001 atât din punct de vedere tehnic şi redacţional, cât şi în ceea ce priveşte omiterea prevederilor care nu au fost aplicabile în cadrul implementării, precum şi conţine prevederi noi, necesare pentru o interpretare mai clară şi aplicabilitate eficientă a Acordului. Printre prevederile noi se numără scopul şi domeniul de aplicare a Acordului, domenii mai extinse de cooperare, procedurile de cooperare, condiţiile de instruire, reglementări mai amănunţite despre protejarea informaţiilor secrete, reglementarea unor aspecte speciale (aplicabilitatea prevederilor Acordului în caz de conflicte armate, revolte sociale şi de criză internaţională), soluţionarea disputelor.

Proiectul reglementează şi aspecte ce ţin de instruirea personalului în academii militare medicale şi şcoli militare de cartografiere, schimbul reciproc de studenţi şi cadre didactice între instituţiile de învăţământ, participarea la exerciţii militare comune. De asemenea, cooperarea în aspecte de instruire în domeniul logisticii, medicinii militare şi sănătăţii, schimbul de informaţii despre procesele judiciare militare.