Soluţii naturiste pentru reducerea celulitei

Celulita apare atunci când pielea care acoperă anumite zone de grăsime este trasă în jos către țesuturile mai profunde de țesut conjunctiv, ceea ce creează o suprafață neuniformă.

Celulita este frecvent întâlnită pe șolduri, coapse, abdomen, regiunea feselor.

Celulita afectează femeile mai frecvent decât bărbații din cauza distribuției diferite de grăsime, mușchi și țesut conjunctiv. Între 80 – 90% dintre femei se confruntă cu celulită la un moment dat în viață. Celulita nu duce la probleme de sănătate, dar este inestetică, fiind acel aspect de „coajă de portocală”.

Celulita poate fi cauzată de:
• hormoni
• alimentație deficitară
• un stil de viață nesănătos
• acumularea de toxine în organism
• genetică
• creștere în greutate
• sedentarim
• sarcină
• retenția de apă
• deshidratarea
• afectarea circulației
• afectarea structurii de colagen din piele
• excesul de grăsime corporală

Celulita poate fi clasificată în funcție de gravitate, în 3 categorii:
• grad I (ușor) – aspect de coajă de portocală, cu 1-4 depresiuni superficiale și aspect ușor deformat pe piele;
• grad II (moderat) – 5-9 depresiuni de adâncime medie, aspect intens valuros, tip brânză;
• grad III (sever) – aspect capitonat de saltea, cu peste 10 depresiuni profunde, pielea fiind intens deformată.

Riscul de a dezvolta celulită depinde de anumiți factori, cum ar fi:
• factori genetici (moștenită în familie);
• gen – celulita este mai frecventă la femei;
• greutate – deși și persoanele slabe pot avea celulită, aceasta este mai frecventă la persoanele cu grăsime corporală și supraponderale sau obeze;
• vârsta – celulita este mai frecventă odată cu vârsta.

Ce soluții naturiste există? 
Trebuie să subliniem faptul că nu există niciun produs miracol, tratamente sau medicamente nu pot face să dispară complet celulita. Unele tratamente pot reduce temporar aspectul celulitei, fie că vorbim de remedii naturiste sau abordări medicale sau cosmetice.

Adoptă un stil de viață activ

Sportul poate ajuta la reducerea grăsimii corporale, ceea ce face celulita mai puțin vizibilă. Alegeți un program de exerciții care combină exercițiile aerobice și antrenamente de forță, pentru a facilita arderea grăsimii corporale și definirea musculaturii. Un corp mai tonifiat va arata mai ferm și se reduce aspectul de coajă de portocală. Alege o rutină sportivă care să se concentreze mai ales pe zonele cu celulită.

Periajul uscat al pielii

Periajul uscat este una dintre cele mai simple moduri de a reduce celulita, mai ales de pe coapse. Cu toate acestea, eficiența lui nu este susținută de dovezi științifice.

Procesul de periaj uscat îmbunătățește circulația sângelui și drenajul limfatic și elimină excesul de toxine din organism. Fluxul sangvin îmbunătățit la nivelul pielii reduce aspectul celulitei. Înainte de periaj, pielea trebuie să fie uscată. Se folosește o perie din fibre naturale, o lufă sau un burete natural(fibrele sintetice irită pielea) și se masează pielea cu mișcări circulare, pentru a favoriza circulația sangvină. Se masează și se periază astfel fiecare zonă de piele cu celulită.

Această tehnică stimulează fluxul sangvin și limfatic, elimină celulele moarte ale pielii și stimulează dezvoltarea celulelor noi. Periajul uscat de face înainte de o baie sau duș.

Gomaj cu cafea

Utilizarea cafelei pentru exfoliere este o modalitate des folosită pentru a elimina celulele moarte, pentru a încuraja dezvoltarea de noi celule și pentru a îmbunătăți circulația. Se poate folosi cafea măcinată sau zaț, amestecat cu ulei de măsline, ulei de cocos sau alt tip de ulei. Se masează bine pielea și să lasă să acționeze 10 minute înainte de clătire. Nici în cazul cafelei nu există studii care să confirme eficiența ei în reducerea celulitei.

Alternativ, se pot efectua înfolieri cu cafea și ulei de măsline. Încălziți o jumătate de ceașcă de cafea și amestecați cu puțin ulei de măsline extra virgin în cuptorul cu microunde timp de 20 de secunde. Întindeți pe pielea cu celulită amestecul călduț și acoperiț cu folie de plastic. Lăsați să acționeze timp de 30 de minute, apoi clătiți cu apă caldă. Repetați procedura de 2 ori pe săptămână.

Stilul alimentar și celulita

Reducerea grăsimii corporale prin alimentație sănătoasă și sport poate ajuta la reducerea celulitei. Alimente indicate în reducerea celulitei sunt semințele de in, alimentele bogate în fibre, proteinele sănătoase (carne, ouă, pește etc.), alimente cu mult potasiu, grăsimi benefice. La fel de improtantă este hidratarea adecvată.

Evitați alimentele cu mult zahăr, alimentele cu multă sare, produsele de panificație rafinate, alimentele cu potențial alergen, grăsimile trans, alimentele intens procesate.

Masajul

La fel ca periajul uscat, masajul este o metodă eficientă de a îmbunătăți fluxul de sânge. Aceste tehnici nu elimină neapărat celulita, dar pot avea un efect temporar în reducerea aspectului de coajă de portocală.

Creme și unguente

Sunt disponibile pe piață o multitudine de creme și produse ce promit reducerea celulitei. Cremele de acest tip conțin o varietate de ingrediente, cum ar fi vitamine, minerale, extracte din plante și antioxidanți. Unele dintre aceste produse conțin ingrediente care pot provoca reacții cutanate sau erupții cutanate.

Multe astfel de produse pot conține cofeinăretinol etc. Majoritatea cremelor de acest tip duc la lipoliza grăsimilor. Metilxantinele (cofeina, teofilina, aminofilina) sunt agenți care stimulează lipoliza. Celulita este un model de depozitare a grăsimilor superficiale – în loc să fie depozitate difuz, grăsimea este depozitată în săculeți mici, separați de fibre.