Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice

În România, una din zece persoane suferă de diabet. Una dintre cele mai grave complicații ale diabetului este neuropatia diabetică, o boală care afectează treptat nervii și care, netratată, poate conduce la amputația piciorului. Prevenirea și tratarea în fază cât mai precoce a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic reprezintă un obiectiv important în managementul persoanelor cu diabet. Asta deoarece apariția lor modifică profund calitatea vieții, iar tratamentul implică costuri mari atât pentru pacient, cât și pentru sistemul medical.
Neuropatia diabetică poate fi depistată și monitorizată inclusiv în cabinetul medicului de familie, dar este foarte important ca populația să cunoască atât semnele si simptomele care definesc diabetul zaharat, cât și pe cele specifice neuropatiei diabetice, și să se adreseze imediat medicului de familie atunci când sesizează modificări în starea sa de sănătate.
„Este foarte important ca medicul de familie să promoveze sănătatea, să facă prevenție primară și depistare precoce a diferitelor afecțiuni în rândul populației arondate. De exemplu, prin urmărirea curbei glicemice a pacientului său, în context familial, a greutății peste limita normală sau a antecedentelor sale patologice, medicul de familie poate determina riscul de diabet și implicit de neuropatie diabetică. Monitorizarea neuropatiei diabetice în cabinetul medicului de familie se poate încadra în serviciul numit monitorizarea pacientului cu hipertensiune, diabet zaharat și dislipidemie, iar asigurații cu această patologie pot beneficia, dacă doresc, de două ori pe an, de acest serviciu” explică dr. Anca Bălan, medic primar medicină de familie.
Pacientul cu diabet zaharat ar trebui să se prezinte periodic pentru control la medicul de familie. În acest fel, medicul poate identifica factorii de risc și poate interveni pentru a preveni instalarea bolii. Screeningul corect efectuat va permite și diagnosticarea neuropatiei diabetice în fază incipientă, etapă în care tratamentul este mai eficient și, în acest mod, se pot preveni complicațiile care duc la amputarea piciorului.
„Implicarea activă a medicilor de familie în procesul de prevenire și de identificare precoce a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic sunt puncte foarte importante în managementul acestor complicații în țara noastră. Considerăm că medicul de familie este un membru-cheie al echipei multidisciplinare de îngrijire a persoanei cu diabet, iar dacă starea pacientului impune, acesta îl trimite către un consult de specialitate”, explică prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății de Neuropatie Diabetică.
Sursa:www.sanatateatv.ro