Germania: Directorul Memorialului Stasi, demis în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală ale unor angajate

Un istoric german reputat, Hubertus Knabe, a fost demis din funcţia de director al Memorialului Hohenschoenhausen, fosta închisoare a poliţiei secrete est-germane Stasi, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală la care ar fi fost supuse angajate şi colaboratoare ale muzeului, transmite miercuri dpa.

În urma unei şedinţe de mai multe ore a consiliului de administraţie al memorialului, Hubertus Knabe a fost eliberat marţi din funcţia pe care o deţinea din 2001.

Decizia a fost luată în urma a numeroase acuzaţii care au scos la iveală un mediu toxic de lucru în cadrul muzeului, situat în cartierul Lichtenberg din nord-estul Berlinului.

Într-o scrisoare din luna iunie către ministrul culturii, Monika Gruetters, foste angajate, voluntare şi practicante ale muzeului au acuzat ‘eşaloanele superioare’ ale instituţiei de comportament sexist.

Ele au vorbit despre comportamente repetate de hărţuire verbală, cu aluzii sexuale, atingeri nedorite, invitaţii nepotrivite şi SMS-uri în miez de noapte.

În centrul acuzaţiilor s-a aflat adjunctul lui Knabe, Helmuth Frauendorfer, care a fost şi el demis.

Închisoarea Hohenschoenhausen din Berlin, înfiinţată în 1951, a oferit fundalul dramei ‘The Lives of Others’ (‘Vieţile altora’), premiată cu Oscar în 2016, care a documentat puterea Stasi şi intruziunea sa necruţătoare în vieţile oamenilor.

Mai mult de 11.000 de deţinuţi, mulţi dintre ei disidenţi est-germani, au fost încarceraţi la Hohenschoenhausen în cele patru decenii de funcţionare.

Unii au fost trimişi în închisoare pentru simpla vină de a fi încercat să fugă din statul comunist, iar alţii au fost critici ai regimului care au fost răpiţi de pe stradă în Berlinul de Vest de către agenţi ai serviciului secret est-german. AGERPRES