Trosnirea degetelor – periculoasă pentru articulații?

Obişnuieşti să îţi troşneşti degetele? Ce se întâmplă când se produce acel zgomot, de fapt?

Iată cum se produce acel zgomot în timpul trosnirii și dacă prezintă riscuri.

Cele mai comune articulații pe care oamenii aleg să le trosnească sunt cele de la degetele de la mână. Ei tind să facă acest lucru în 3 moduri: înclinându-le înapoi sau înainte, în lateral sau trăgând oasele în jurul articulației. Majoritatea persoanelor au acest obicei din ideea că relaxează articulația și mușchii și crește mobilitatea.

Unele studii sugerează că forța aplicată articulațiilor atunci când le trosnim este suficientă pentru a provoca daune suprafețelor dure, dar alte cercetările arată, de asemenea, că trosnirea degetelor nu pare să dăuneze pe termen lung.

Trosnirea degetelor este o deprindere vicioasă pentru multe persoane, care conferă un aparent sentiment de bine. Este o modalitate de a face față stresului uneori și unii o descriu ca o modalitate de a „elibera tensiunea”. Pentru alții, în schimb, este doar un obicei enervant al celor din jur.

Cum se produce acel zgomot?

În interiorul capsulelor articulare este un lubrifiant, cunoscut sub numele de lichid sinovial, care servește și ca sursă de nutrienți pentru celulele care mențin cartilajul articular. În plus, lichidul sinovial conține gaze dizolvate, incluzând oxigenul, azotul și dioxidul de carbon. Cele mai ușoare articulații sunt cele din degete (articulațiile interfalangiene și metacarpofalangiene). Atunci când se aplică forțe mici pe articulație, lichidul sinovial nu se poate extinde decât dacă presiunea din interiorul capsulei scade până la punctul în care gazele dizolvate pot fi reduse; când gazele ies din soluție, ele măresc volumul și, prin urmare, mobilitatea articulației.

Trosnirea articulațiilor pare să fie produsă prin creșterea spațiului dintre îmbinările degetelor. Acest lucru face ca bulele de gaz din fluidul dintre articulații să se spargă. Motivul pentru care nu puteți sparge același bule și nu puteți trosni degetele imediat după din nou, este că e nevoie de ceva timp ca bulele de gaz să se acumuleze din nou în articulație.

O altă teorie este că tendoanele pot avea un zgomot de trosnire atunci când se rostogolesc rapid peste o articulație. Atunci când o articulație se mișcă, tendonul își schimbă poziția în raport cu articulația. După ce tendonul își chimbă poziția, este posibil să apară o lovitură bruscă pe măsură ce se întoarce în poziția inițială.

Trosnirea degetelor și artrita

În ciuda convingerilor populare, mai multe studii au concluzionat că este puțin probabil ca trosnirea degetelor să fie asociată cu artrita. Cu toate acestea, artrita nu este singura preocupare. Trosnirea articulațiilor nu poate provoca artrită, dar pot exista riscuri. Cel puțin un studiu a asociat apariția cronică a inflamațiilor articulațiilor și reducerea forței în mâini cu trosnirea articulară. Se consideră că acest obicei poate favoriza scăderea rezistenței în mâini și scăderea forței de prindere, afectând astfel funcționalitatea mâinii.

Tratament

Sunetele date de trosnirea degetelor nu necesită tratament. Din moment ce este considerat un obicei inutil și poate chiar ușor nociv, e necesară reducerea lui. Este folosit deseori pentru reducerea stresului, astfel că se poate apela la alte soluții pentru relaxare, ca folosirea unei mingi mici pentru a face mișcări cu mâna, masarea degetelor etc.

SURSA: www.postamedicala.ro