Impactul pe care îl are apneea în cazul bolnavilor cardiaci

Apneea obstructivă în somn constituie o problemă gravă de sănătate în cazul bolnavilor cardiaci, crescând semnificativ riscul de atac de cord, fibrilația atrială și atac cerebral. Deși nu se poate vindeca complet, există un tratament care poate ține boala sub control.

 

Care sunt cauzele cele mai des întâlnite pentru apariția acestei probleme de sănătate?

 

Apneea obstructivă în somn este cea mai des întâlnită tulburare de ventilație, care poate avea consecințe grave. Aceasta se manifestă prin oprirea și repornirea în mod repetat a respirației. Sforăitul puternic și senzația de oboseală chiar și după o noapte dormită sunt cele mai des întâlnite simptome. Cele mai întâlnite cauze sunt: o conformație specială a gâtului, o relaxare necontrolată a mușchilor în timpul somnului precum și o modificare a structurilor conferită de obezitate. Practic, din cauza relaxării mușchilor, trecerea aerului prin căile respiratorii este îngreunată, astfel că oxigenarea sângelui este limitată. Repetarea de mai multe ori pe noapte a acestui ciclu împiedică atingerea fazelor cele mai adânci ale somnului, astfel că persoana care suferă de apnee nu va fi niciodată pe deplin odihnită. Dacă ar fi să facem un portret-robot, cele mai predispuse persoane sunt barbații de peste 40 de ani, supraponderali, cu circumferință mare a gâului, consumatorii de tutun sau alcool.

 

Ce efecte produce la nivelul inimii apneea pe termen scurt? Dar pe termen lung?

 

Scăderile bruște ale nivelului de oxigen din sânge ce au loc în timpul episodului de apnee în somn au ca și consecință pe termen scurt creșterea tensiunii arteriale și forțarea sistemului cardiovascular, favorizând astfel hipertensiunea. Ceea ce se întâmplă esta că oprirea alimentării cu oxigen este percepută ca factor de stres, organismul eliberează hormoni de stres, proces care promovează stresul oxidativ. Ca urmare, perturbarea tensiunii arteriale, creșterea glicemiei și eliberarea în sânge a unor produși toxici. Astfel, indirect, acest proces contribuie la apariția și întreținerea bolilor cardiovasculare și a diabetului. Pe termen lung, cresc semnificativ riscurile de atac de cord, fibrilație atrială, atac cerebral.

 

Ce modalități de tratament există în prezent și pe care le recomandați?

 

Apneea de somn nu este o boală care să poată fi complet vindecată, însă cea mai comună și de succes modalitate de tratament este folosirea unui dispozitiv de ventilație cu presiune pozitivă continuă pe căile aeriene. Acest aparat pompează aer cu o presiune mai mare decat cea atmosferică, pacientul inhalându-l printr-o mască ce trebuie purtată pe toată durata nopții. Presiunea superioară ține deschise căile respiratorii, prevenind apneea și sforăitul. Deși este cea mai întâlnită și de încredere metodă de a alina efectele apneei, mulți pacienți au mari dificultăți în a se adapta la a dormi atașați la aparat. Este important să menționăm că modificarea stilului de viață prin renunțarea la fumat și/sau alcool și scăderea în greutate poate diminua frecvența și tipul manifestărilor apneei obstructive în somn. (sursa: www.360medical.ro – material realizat cu sprijinul dr. Bogdan Mut, medic primar cardiolog la Spitalul de Boli Cardiovasculare din Bucureşti)